Dotterbloem (gewone) - Bloei (foto: Natuurkalender Handleiding)

Lente loopt verschil met 2008 in

De Natuurkalender
5-APR-2009 - Het is eindelijk echt lente. De temperaturen komen rond de vijftien graden Celsius en we kunnen van het zonnetje genieten. Ook de planten en dieren profiteren van het lenteweer. Op 1 maart meldden we dat de natuur nog anderhalve maand later was dan in 2008. Inmiddels is dat verschil teruggelopen tot ongeveer anderhalve week. Al zit er behoorlijk wat variatie in. Van een aantal planten die de komende maand gaan bloeien, is de bloeidatum vergelijkbaar met vorig jaar. Maar ook zijn er planten die nog drie weken of zelfs anderhalve maand later zijn dan vorig jaar.
Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op zondag 5 april 2009

Het is eindelijk echt lente. De temperaturen komen rond de vijftien graden Celsius en we kunnen van het zonnetje genieten. Ook de planten en dieren profiteren van het lenteweer. Op 1 maart meldden we dat de natuur nog anderhalve maand later was dan in 2008. Inmiddels is dat verschil teruggelopen tot ongeveer anderhalve week. Al zit er behoorlijk wat variatie in. Van een aantal planten die de komende maand gaan bloeien, is de bloeidatum vergelijkbaar met vorig jaar. Maar ook zijn er planten die nog drie weken of zelfs anderhalve maand later zijn dan vorig jaar.

 
 
 
 
 
Berk, akkerhoornbloem, zomereik, look-zonder-look en scherpe boterbloem liggen bijna op schema met vorig jaar. Witte paardenkastanje, pinksterbloem en beuk zijn ongeveer een week later dan vorig jaar en dotterbloem, hondsdraf en witte dovenetel ongeveer twee weken. Fluitenkruid en brem lopen nog zo’n drie weken achter op vorig jaar. Sleedoorn sluit de lijst, deze struik is ongeveer anderhalve maand later dan in 2008! Alle genoemde soorten verwachten we de komende maand in bloei te zien of de bladeren te zien ontplooien.

Was 1 maart de natuur nog anderhalve maand later dan in 2008, dit verschil wordt nu snel ingehaald. De reden hiervoor is dat 2008 heel zacht begon, maar vervolgens een maart met normale temperaturen had gevolgd door een vrij koude start van april. In 2009 maken we eigenlijk het omgekeerde mee. Dit jaar is vrij koud begonnen, maar maart was vrij zacht en ook april begint zacht. De twee jaren bewegen dus als het ware naar elkaar toe.

Voor ons gevoel en ten opzichte van de afgelopen jaren is 2009 een laat jaar. Kijken we naar het verleden, dan zien we dat dit jaar toch nog ongeveer een week voorloopt op wat toen normaal was. 2009 is dus eigenlijk een heel normaal jaar.

Met de bovengemiddelde temperaturen die voorspeld worden, komt de natuur de komende tijd volop tot leven. Nog een reden om naar buiten te gaan, heerlijk genieten van die mooie kleuren en dat frisse groen.

De Natuurkalender verzamelt waarnemingen van eerste gebeurtenissen in de natuur, zoals de eerste bloei van de dotterbloem of de eerste keer dat u een dagpauwoog ziet vliegen.
>> Geef ook uw eerste meldingen door aan De Natuurkalender.

Eerder nieuws
  • 1 maart 2009: Lente anderhalve maand later dan 2008

    Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
    Foto’s bloeiende berk en dotterbloem: Arnold van Vliet, De Natuurkalender
  •