Bloei vossenstaart gras detail

Hoofdseizoen graspollen start 24 mei

De Natuurkalender
13-MEI-2009 - Het hoofdseizoen van graspollen in de lucht start op 24 mei in het zuidoosten van Nederland. In het uiterste noorden van het land begint het hoofdseizoen pas op 14 juni. Dit is de verwachting van de pollenplanner, een van de onderdelen van de nieuwe website www.allergieradar.nl die vandaag met medewerking van De Natuurkalender gelanceerd is.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op woensdag 13 mei 2009

Het hoofdseizoen van graspollen in de lucht start op 24 mei in het zuidoosten van Nederland. In het uiterste noorden van het land begint het hoofdseizoen pas op 14 juni. Dit is de verwachting van de pollenplanner, een van de onderdelen van de nieuwe website www.allergieradar.nl die vandaag met medewerking van De Natuurkalender gelanceerd is.

 
De pollenplanner op www.allergieradar.nl geeft elke dag een nieuwe verwachting van hoever het pollenseizoen van zes hooikoortsplanten gevorderd is. De verwachting wordt elke dag aangepast aan de waargenomen weersomstandigheden in Nederland en de nieuwe meerdaagse weersverwachting.

De pollenplanner is een nieuwe toepassing en verkeert daarom nog in een experimentele fase. De pollenplanner berekent op basis van temperatuurgegevens wanneer 1%, 25%, 50%, 75% of 95% van het totaal aantal pollen dat jaar in de lucht is geweest. De pollenplanner deelt het pollenseizoen in in drie delen: een voorseizoen, hoofdseizoen en naseizoen. De grenzen tussen deze seizoenen zijn nu nog arbitrair gekozen. Op basis van klachtenregistratie via www.allergieradar.nl willen we onderzoeken waar die grenzen moeten liggen. Hooikoortspatiënten kunnen meedoen door zich hier aan te melden.

Volgens de berekening van de pollenplanner is het graspollenseizoen in Leiden dit jaar op 27 april begonnen. Dit komt goed overeen met de pollentellingen van het Leids Universitair Medisch Centrum. Vanaf half april werd het eerste graspollen geteld en op 30 april werden voor het eerst meer dan 10 pollen per kubieke meter lucht geteld. Uit onderzoek blijkt dat hooikoortspatiënten er dan last van krijgen.

Vroeg einde hooikoortsseizoen
Door de animatie van de pollenplanner voor alleen het graspollen te laten lopen is te zien dat vanaf 24 mei in het zuidoosten van het land het hoofdseizoen van de graspollen aanbreekt. Het is goed te zien dat het in het Rijndal warmer is dan in de omliggende gebieden. Rond 30 mei zal ook in Leiden het hoofdseizoen aanbreken. Dit is 10 dagen vroeger dan het langjarig gemiddelde in Leiden. Pas op 14 juni zal in het hele land het hoofdseizoen zijn aangebroken. Volgens de berekeningen van de pollenplanner van vandaag zal het hoofdseizoen op 21 juni in het zuidoosten van het land weer voorbij zijn. In het noorden is dat pas op 14 juli. Vanaf eind juli zou het graspollenseizoen vrijwel voorbij zijn. Het uiterste noorden moet nog wachten tot 19 augustus. De voorspelling van het einde van het graspollenseizoen lijkt op dit moment nog wat aan de vroege kant te zijn. Later dit jaar zal blijken in hoeverre deze verwachting klopt. Hoe langer de periode waarover de verwachting wordt gegeven, hoe onbetrouwbaarder hij wordt.

Zes hooikoortsplanten
De pollenplanner is momenteel beschikbaar voor zes plantensoorten waarvan het pollen hooikoortsklachten kan veroorzaken. Dit zijn in alfabetische volgorde ambrosia, berk, bijvoet, grassen, weegbree en zuring.

De pollenplanner geeft nadrukkelijk geen verwachting of er op een bepaalde dag een hoge of lage pollenconcentratie verwacht wordt! Als het midden in het hoofdseizoen van het graspollen regent, zal de pollenconcentratie in de lucht laag zijn en zullen er weinig klachten zijn.

Meer informatie

  • AllergieRadar.nl
  • De Natuurkalender

    Tekst: Wichertje Bron en Arnold van Vliet, De Natuurkalender
    Foto bloeiende grote vossenstaart: Arnold van Vliet

  •