Grote vossenstaart, gras bloei

Meteorologische zomer begint met grote kans op hooikoorts

De Natuurkalender, Elkerliek Ziekenhuis, LUMC, Wageningen University, Weeronline
31-MEI-2022 - Voor mensen met een graspollenallergie breekt een zware maand aan. Afgelopen week is de piekperiode van het graspollenseizoen begonnen en deze houdt de hele maand juni aan. Bovendien wordt het vanaf woensdag weer (vrij) warm en overwegend droog zomerweer. Daardoor neemt de kans op hooikoortsklachten flink toe.

De maand juni staat bekend als de piekmaand van het hooikoortsseizoen. In deze zomermaand hebben een paar miljoen Nederlanders last van hun allergie voor graspollen. Dit komt doordat er dan zeer veel verschillende soorten gras bloeien en pollen verspreiden.

Volgens de weersverwachting van Weeronline is het de komende tijd overwegend droog weer met temperaturen die rond of boven de 20 graden liggen. Er is ook een kans dat we vanaf het pinksterweekend te maken krijgen met zomerse temperaturen van 25 graden of meer.  

De kans op neerslag is aankomende tijd klein, maar helemaal droog blijft het niet. Soms komt het namelijk wel tot lokale stevige onweersbuien. In zo’n geval wordt de lucht plaatselijk even schoongespoeld van pollen en verminderen de klachten. Maar deze rust is slechts van korte duur, want de wind kan al snel weer pollen aanvoeren uit de omgeving en door groeizame condities kan ook snel weer veel nieuw graspollen in de lucht terecht komen.

Regen veroorzaakt toename hoeveelheid graspollen

Het graspollenseizoen is dit jaar eind april al begonnen en daarna kwam er wekelijks al wat graspollen in de lucht. De hoeveelheid pollen liep ondanks de warme en zonnige omstandigheden nog niet heel hoog op, want de ontwikkeling van het gras werd geremd door de droogte. Op sommige plaatsen begon het gras zelfs geel te kleuren. Doordat er in de tweede helft van mei op grote schaal buien volgden, heeft het gras een impuls gekregen en kwam afgelopen week ondanks het wisselvallige weer zeer veel pollen in de lucht terecht. Dit blijkt uit metingen van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond

De piekperiode van het graspollenseizoen houdt volgens de pollenplanner van Wageningen University en Nature Today aan tot en met 30 juni. Ook in juli komt nog wel graspollen in de lucht voor, maar in minder hoge hoeveelheden dan in juni. Daarnaast kan in de tweede helft van juli de bloeiende bijvoet allergische klachten veroorzaken, maar bij een kleinere groep mensen. Het seizoen sluit eind augustus en in september af met de alsemambrosia. Ook deze plant verspreidt zeer sterk allergeen pollen en kan lokaal klachten veroorzaken.

Tips tegen hooikoorts

Hieronder enkele tips om de klachten te verminderen:

  • Blijf op de hoogte van de kans op klachten via het hooikoortsweerbericht.
  • Gebruik op tijd (preventief) je hooikoortsmedicatie.
  • Douchen voor je naar bed gaat om pollen uit je haar te wassen en jouw kussen schoon te houden.
  • Was je kleding regelmatig en droog deze niet in de buitenlucht.
  • Houd ramen en deuren gesloten of gebruik pollenwerende horren.
  • Smeer vaseline aan de binnenkant van je neus, zodat de stuifmeelkorreltjes in de vaseline blijven kleven en niet op je slijmvliezen terecht komen. Ook rondom je ogen kan vaseline helpen.
  • Gebruik een (zonne)bril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in je ogen.
  • Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten in de buitenlucht.
  • Kies de juiste planten in je tuin. Vermijd planten waar jij last van hebt.

Tekst: Jaco van Wezel, Weeronline, Arnold van Vliet, Wageningen University, Letty de Weger, LUMC en Mieke Koenders, Elkerliek Ziekenhuis, Helmond
Foto: Arnold van Vliet (leadfoto: grote vossenstaart)