Platalea_leucorodia, Lepelaar. Foto: Saxifraga-Jan van der Straaten
http://www.freenatureimages.eu

Lepelaars terug in de Nieuwkoopse Plassen

11-MRT-2012 - Na een lange reis vanuit Afrika zijn de lepelaars weer terug in de Nieuwkoopse Plassen. De vogels komen hier voor het vierde jaar op rij. Hiervoor hadden de lepelaars dertig jaar niet meer in het gebied gebroed.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Na een lange reis vanuit Afrika zijn de lepelaars weer terug in de Nieuwkoopse Plassen. De vogels komen hier voor het vierde jaar op rij. Hiervoor hadden de lepelaars dertig jaar niet meer in het gebied gebroed.

Boswachter John Pietersen: “Geweldig dat deze prachtige witte vogels met hun kenmerkende lepelsnavel weer terug zijn. Het ziet ernaar uit dat we definitief kunnen spreken van een vaste kolonie hier in de Nieuwkoopse Plassen. Vorig jaar hadden we 44 broedparen; we zijn natuurlijk heel benieuwd hoeveel paren dit jaar komen broeden.”

Vliegende lepelaars (foto: Huub Smeding)

Eten en slapen
De ondiepe plassen van het naastgelegen natuurgebied de Groene Jonker zijn enorm belangrijk gebleken als voederplaats voor de lepelaars. Nadat de lepelaars eerst in de ‘eetkamer’ gegeten en gerust hebben, kunnen ze op korte afstand naar de ‘slaapkamer’ aan de rand van de Nieuwkoopse Plassen waar ze op nesten broeden. Voor de lepelaars een gouden combinatie.

Bewonder de lepelaars in de Groene Jonker
De lepelaars zijn het beste te bewonderen vanaf de wandelpaden in de Groene Jonker. Neem wel een verrekijker mee!

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Huub Smeding