Grote Zilverreiger Groesbeek

Witte vogels in de Gelderse Poort op bezoek

ARK Rewilding Nederland
5-OKT-2014 - In de Gelderse Poort zitten op dit moment volop grote witte vogels. Lepelaars, enkele kleine zilverreigers, ooievaars en vooral grote aantallen grote zilverreigers zijn in verschillende natuurgebieden op jacht naar muizen en vissen.

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

In de Gelderse Poort zitten op dit moment volop grote witte vogels. Lepelaars, enkele kleine zilverreigers, ooievaars en vooral grote aantallen grote zilverreigers zijn in verschillende natuurgebieden op jacht naar muizen en vissen.

Wie nu de Gelderse Poort bezoekt ziet taferelen waarvan we 25 jaar geleden niet durfden te dromen. Groepen grote zilverreigers, vergezeld van een enkele kleine zilverreiger, en ooievaars! Ze staan wachtend langs de waterkant terwijl grote aantallen aalscholvers vis opjagen richting de oever. Lepelaars staan iets verderop met hun snavel maaiend door het water op zoek naar voedsel. Dit zijn taferelen waarvoor je nog niet zo lang geleden op vakantie moest naar het zuidoosten van Europa.

Lepelaar (foto: Jan van der Straaten)

Al deze witte vogels doen het erg goed in Nederland en in de Gelderse Poort hebben ze alle ruimte gekregen dankzij de ontwikkeling van nieuwe natuur. Doordat ze nieuwe broedgebieden ontdekten en dankzij goede bescherming en ontwikkeling van nieuwe natuur zijn ze flink in aantal toegenomen. Kleine zilverreigers rukken op vanuit Zuid-Europa, maar bezoeken de Gelderse Poort nu nog slechts in kleine aantallen. Ooievaars broeden in de Gelderse Poort, een deel trekt ’s winters niet weg en in voor- en najaar krijgen ze bezoek van doortrekkers. Lepelaars waren nog niet zo lang geleden ernstig bedreigd, nu bezoeken na de broedtijd vele tientallen vogels het rivierengebied om op te vetten voor de lange reis naar hun overwinteringsgebieden. Grote zilverreigers bezoeken in het najaar de Gelderse Poort in grote aantallen. Vanuit de Oostvaardersplassen, maar ook vanuit nieuwe broedgebieden in het oosten en zuiden van Europa komen ze hier naartoe gevlogen.

Grote zilverreiger (foto: Bart Beekers)

Wie zelf zilverreigers, ooievaars en lepelaars wil zien is van harte welkom in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer in de Gelderse Poort. Het grootste deel is vrij toegankelijk, zoals bijvoorbeeld de Millingerwaard en de Stadswaard. Andere gebieden zijn fantastisch te overzien vanaf de dijken. Bezoek bijvoorbeeld de Oude Waal bij Nijmegen of de Kaliwaal bij Kekerdom, twee plekken waar de witte vogels graag naar voedsel zoeken.

Tekst: Twan Teunissen, ARK
Foto: Jan van der Straaten, Saxifraga; Bart Beekers, ARK