Boomvalk gadget, www.ivnvechtplassen.org

Jonge boomvalken scheren door de lucht

Vogelbescherming Nederland
22-JUL-2009 - Het is een adembenemend schouwspel; een jagende boomvalk die met hoge snelheid en een luide 'tsjak' een libel uit de lucht grijpt. De komende maand kunnen we er weer volop van genieten, want de jonge boomvalken staan op het punt van uitvliegen!

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op woensdag 22 juli 2009

Het is een adembenemend schouwspel; een jagende boomvalk die met hoge snelheid en een luide 'tsjak' een libel uit de lucht grijpt. De komende maand kunnen we er weer volop van genieten, want de jonge boomvalken staan op het punt van uitvliegen!

Het aftellen is begonnen: begin augustus vliegen de jonge boomvalken uit. Boomvalken moeten vliegend aan hun kostje komen, dat bestaat uit vogels en grote insecten zoals libelles. Om die te pakken moet je heel goed en snel kunnen manoeuvreren. Een spectaculair gezicht!

Vooral boven heides met vennen kun je op dit moment de jonge valken al zien oefenen. Ze haasten zich achter libellen aan en spelen in de lucht met ronddwarrelende veren. Oefening baart immers kunst. Zodra de jonge boomvalk een libel te pakken heeft, zweeft hij even verder terwijl hij met één poot de insect vasthoudt en van de vleugels ontdoet. Op deze manier bereiden de jonge boomvalken zich voor op de trek, die vooral in september plaatsvindt.

Boomvalken trekken naar Afrika, via de Middenlandse Zee bij Spanje en Italië. Nauwkeurige gegevens over de overwinteringsplaatsen van de boomvalken ontbreken, waarschijnlijk zijn het de landen in Zuidelijk Afrika. Helaas trekken steeds minder boomvalken richting Afrika, omdat het aantal de laatste jaren afneemt. Mogelijk komt dat door de opkomst van de buizerd en de havik, die de kleinere boomvalk graag op het menu hebben staan. Ook de afgenomen beschikbaarheid van graspieper, veldleeuwerik en libellensoorten speelt een rol. Vandaag de dag broeden er nog maar 750 tot 1000 paartjes in ons land.

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: IVN Vecht & Plassengebied