Slangenarenden gespot in Fochteloërveen
Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]
Boswachter Willem Klok van Natuurmonumenten spotte half augustus maar liefst vier slangenarenden in het Fochteloërveen. Een unieke waarneming niet alleen voor het Fochteloërveen, maar ook voor Nederland.
De slangenarend is een majesteuze roofvogel die voornamelijk slangen, hagedissen en kikkers op het menu heeft staan. En slangen zijn er voldoende te vinden in het Fochteloërveen. Boswachter Klok: 'zeker nu het weer wat beter wordt, liggen de slangen overal lekker te zonnen en zijn een gemakkelijke prooi voor de slangenarend.'
Broeden
De slangenarend komt normaal voor in het oosten, zuidoosten en zuidwesten van Europa waar ze ook broeden. 'Het zou natuurlijk geweldig zijn als er bij de vier slangenarenden een paartje zit dat volgend voorjaar in het Fochteloërveen gaat broeden. Dan hebben we naast de kraanvogel, die hier al sinds 2001 weer broedt, ook de slangenarend. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn', aldus Klok.
Kijken
Wilt u zelf op zoek naar de slangenarenden in het Fochteloërveen? Neem een verrekijker mee om de horizon af te speuren. De slangenarend lijkt op een buizerd, maar heeft een iets grotere spanwijde (1,80 meter). Hun geluid lijkt een beetje op dat van een meeuw. In de lucht staan ze te bidden om een prooi te bespieden.
Beluister ook het radiofragment van RTV Drenthe over de slangenarenden in het Fochteloërveen.
Bron: Natuurmonumenten
Foto: Orchi, GFD-licentie