slangenarend.
GFD-licentie

Slangenarend weer opgedoken in het Fochteloërveen

Vogelbescherming Nederland
23-JUL-2010 - Hij is er weer: de slangenarend in het Fochteloërveen, het natuurgebied op de grens bij Drenthe en Friesland. Dit jaar wat later dan voorgaande jaren, maar dat mag de pret niet drukken!

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op vrijdag 23 juli 2010

Hij is er weer: de slangenarend in het Fochteloërveen, het natuurgebied op de grens bij Drenthe en Friesland. Dit jaar wat later dan voorgaande jaren, maar dat mag de pret niet drukken!

In Europa broedt de slangenarend in Zuid-Frankrijk, Spanje en Oost-Europa. Jonge slangenarenden die nog niet geslachtsrijp zijn zwerven gedurende de zomer over heel Europa. En zo kan het gebeuren dat ook Nederland een vast vakantieadres is voor deze jonge slangenarenden.

Sinds 2001 duikt er elk jaar wel één op in het Fochteloërveen, maar dit jaar bleef het lang stil. Er waren wel verschillende meldingen uit Naarden, Bloemendaal en Leusden, maar uit Drenthe kwamen geen berichten. Tot begin deze week.

Slangenarend (foto: Orchi, GFD-licentie)
Slagenarenden voeden zich, zoals de naam al zegt, met slangen. Maar ook hagedissen en kikkers vinden ze heerlijk. Het Fochteloërveen is het enige gebied in Nederland waar alle drie de slangen leven die ons land rijk is: de adder, gladde slang en ringslang. Een ideaal gebied dus voor deze ‘reuzebuizerd’.

De grote vraag is of de slangenarend ooit in Nederland zal gaan broeden. Gezien de hoeveelheid slangen en reptielen zou dat mogelijk moeten zijn. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren ligt aan de slangenarenden zelf.  

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Orchi, GFD-licentie