Pony,  GNU-licentie voor vrije documentatie

Pony’s begrazen het Kapenglop op Schiermonnikoog

7-NOV-2011 - Vanaf begin november lopen in een deel van het Kapenglop op Schiermonnikoog vijf pony’s rond. De pony’s moeten voorkomen dat het duingebied opnieuw dichtgroeit met berken en ander struikgewas.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Vanaf begin november lopen in een deel van het Kapenglop op Schiermonnikoog vijf pony’s rond. De pony’s moeten voorkomen dat het duingebied opnieuw dichtgroeit met berken en ander struikgewas.

Pony (foto: Jim Champion)Afgelopen winter heeft Natuurmonumenten in het Kapenglop veel bomen en struiken weggehaald. Vanaf het Scheepstrapad zijn hierdoor de kale duintoppen weer mooi te zien. Natuurmonumenten wil voorkomen dat de duinen hier weer dichtgroeien. Dan zou het vele werk namelijk voor niets zijn geweest.

Tijdelijke maatregel
Boswachter Erik Jansen: 'de pony’s zijn een tijdelijke oplossing. In het nieuwe Beheer en Inrichtings Plan+ staat dat er in 2012 een begrazingsplan voor het hele Nationaal Park moet worden opgesteld. Om de periode totdat het plan klaar is te kunnen overbruggen, heeft Natuurmonumenten eerder tien witte schapen ingezet. Deze bleken zich echter niet goed raad te weten met het stugge duingras.' De schapen zijn inmiddels naar het vaste land verhuisd.

Soayschapen
Het inzetten van de Soayschapen, die succesvol het Groenglop en het duin ten westen van de Prins Bernhardweg begrazen, was geen optie. De ruige Soayschapen laten zich alleen tegenhouden door een solide permanent raster. Voor een tijdelijke oplossing was dit te duur. De pony’s laten zich tegenhouden door twee simpele draadjes en waren bovendien beschikbaar op het eiland.

Open duinen vol vogels en bloemen
Natuurmonumenten herstelt op verschillende plekken op het eiland het open duinlandschap. Hierdoor houden wandelaars en fietsers mooi uitzicht op de kale duintoppen. Veel eilanders en toeristen reageren enthousiast op de herstelmaatregelen. Ook voor bijzondere duinvogels en –bloemen zijn de ingrepen gunstig. In steile duinhellingen graven oeverzwaluwen hun nesten en op natte plekken bloeien orchideeën en de schitterende roomwitte parnassia.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Jim Champion, GNU-licentie voor vrije documentatie