Wolf Bialowieza 2006 VOOR EENMALIG GEBRUIK

Wolven snel in Nederland?

Zoogdiervereniging
25-AUG-2011 - In ons omringende landen gaat het goed met de wolf. Het aantal roedels neemt toe en hij komt op meer plaatsen voor. Is hij nu ook snel in Nederland?

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

In ons omringende landen gaat het goed met de wolf. Het aantal roedels neemt toe en hij komt op meer plaatsen voor. Is hij nu ook snel in Nederland?

De laatste jaren gaat het goed met de wolf in Europa. De aantallen nemen toe en hij duikt op steeds meer plaatsen op. Recent is duidelijk geworden dat in Duitsland het aantal roedels snel groeit. Hier concentreert de wolvenaanwezigheid zich traditioneel in de regio Lausitz (ten zuidoosten van Berlijn). Maar tot die regio beperkt het voorkomen zich recentelijk niet meer. Nadat er aanvankelijk alleen maar meer territoria in Lausitz zelf bij kwamen, worden nu ook gebieden verder weg opnieuw door wolven bewoond. Vanuit Lausitz naar het noorden richting Frankfurt am Oder, naar het zuidwesten richting Dresden en vooral naar het noordwesten richting Magdeburg en Brandenburg. Waren dit eerst vooral solitaire dieren, nu blijken deze gezelschap te hebben gevonden en jongen gekregen. In 2011 gaat het nu al om vier nieuwe roedels, op een totaal van elf. Dit aantal kan trouwens nog verder omhoog gaan, omdat de beste tijd om roedels te ontdekken nog niet voorbij is.

Wolf in Limbourg in 2009 (foto: Leo Linnartz)

Ook nieuw zijn de waarnemingen van een solitaire wolf in de Vogezen. Deze wolf stamt af van de Frans-Italiaanse populatie, waarvan er ook al diverse exemplaren in de Zwitserse, Oostenrijkse en Zuid-Duitse Alpen leven. Bij deze voorposten is nog geen
sprake van roedels, maar dat kan in de toekomst natuurlijk gaan veranderen.

Wat betekent dit voor Nederland?
Het is niet zo dat de wolven vandaag of morgen al onze grenzen zullen passeren. Maar de positie van de wolven in de omringende landen is wel versterkt en vanuit Frankrijk is ons land ook dichter genaderd. Dit betekent dat de kans op het verschijnen van zwervende jongvolwassen wolven in Nederland steeds groter wordt, ook al kan het nog een aantal jaren duren. Terugkeer van de wolf in Nederland zou voor de natuur een verrijking zijn. En we hoeven ons niet ongerust te maken: wolven en mensen kunnen prima met elkaar samenleven.

Lees meer over de verspreiding van de wolven in Duitsland en Frankrijk én over het samenleven met wolven op www.wolveninnederland.nl. Deze website is een samenwerking tussen ARK, FREE en de Zoogdiervereniging.

Tekst: Leo Linnartz, ARK; Stefan Vreugdenhil, Zoogdiervereniging en Roeland
Vermeulen, FREE
Foto's: Leo Linnartz, ARK