citroenvlinder op gele composiet

Citroenvlinders in noordoost Nederland al actief

11-FEB-2008 - In het zeer warme en zonnige weekend van 9 en 10 februari zijn de eerste citroenvlinders van dit jaar gemeld op www.natuurkalender.nl. Alle meldingen zijn gedaan in het noordoosten van Nederland.

Uitgegeven: 11 februari 8:00

In het weekend van 9 en 10 februari zijn de eerste citroenvlinders van dit jaar gemeld op www.natuurkalender.nl. Alle meldingen zijn gedaan in het noordoosten van Nederland. De zeer hoge temperaturen in combinatie met veel zon zorgde voor het ontwaken van de citroenvlinders.

CitroenvlinderCitroenvlinders overwinteren als vlinder en kunnen daardoor zodra de weersomstandigheden gunstig zijn uit hun schuilplaatsen vandaan komen. Het afgelopen weekend waren de omstandigheden uitermate gunstig. De temperatuur liep op tot 15 graden Celsius en de hemel was strak blauw zodat de zon volop scheen. Het is opvallend dat alle eerste meldingen gedaan werden in de noordoostelijke helft van het land (zie figuur 1). Over het algemeen worden citroenvlinders als eerste in de oostelijke helft van het land gezien. Dit in tegenstelling tot soorten als speenkruid die vooral in de westelijke helft van het land als eerste gezien worden.

Ook in 2001 waren er al zeer vroeg een aantal meldingen. In 2007 werden er aan het einde van januari wel een beperkt aantal exemplaren gezien maar pas in de eerste week van maart schoot het aantal meldingen omhoog.

Figuur 1: Waarnemingen van de eerste citroenvlinder doorgegeven via www.natuurkalender.nl.