Ganzen in Ooypolder, Foto Gerard Muskens

Gans Eric als eerste in Rusland

De Natuurkalender
22-MRT-2008 - Terwijl de kolganzen Folkert en Marco nog in Nederland zijn heeft gans Eric als eerste Rusland bereikt. Op 20 maart zat hij 0.99 km van Opochenskoye in Kalinigrad, Rusland. Een aantal gezenderde ganzen zitten nog in Nederland.

Bericht uitgegeven op zaterdag 22 maart 2008 door De Natuurkalender

Terwijl de kolganzen Folkert en Marco nog in Nederland zijn heeft gans Eric als eerste Rusland bereikt. Op 20 maart zat hij 0.99 km van Opochenskoye in Kalinigrad, Rusland. Een aantal gezenderde ganzen zitten nog in Nederland.

Kolganzen in de Ooypolder, Foto: Gerard MuskensGans Folkert verblijft al langere tijd rond het IJmeer en zit dan weer aan de kant van Almere in Flevoland en dan weer net onder Waterland in Noord Holland. De laatst bekende locatie is 0,75 km van Holysloot, Noord Holland. Folkert is al op 31 januari 2007 gezenderd bij Kollumerpomp in de buurt van het Lauwersmeer (Friesland). Hij is sindsdien al een keer op en neer gevlogen naar Noord Siberië. Marco zit ook nog in Nederland. Op 20 maart zat hij op 1,16 km van het Zwanegat, net onder de Binnenmaas in Zuid Holland. Marco is op 7 februari dit jaar gezenderd bij de Maaspolders bij Lith dichtbij ’s Hertogenbosch. Naast Folkert en Marco zitten waarschijnlijk ook Gijs, Opa, Melis en Cas nog in Nederland.

Reinder heeft inmiddels Nederland verlaten. Op 17 maart zat hij nog op 2,5 kilometer van Goëngahuizen, een dorp in de gemeente Smallingerland, Friesland. Op 20 maart ontvingen we een signaal uit de buurt van Dörriesloh, Duitsland. Dit ligt in de buurt van Bremen.

Niki, Kramer en Kees zijn recent in Polen waargenomen. Uit het onderzoek bleek afgelopen jaar dat de ganzen langer in Polen verbleven dan oorspronkelijk gedacht. De komende dagen en weken zal duidelijk worden hoe lang de ganzen in Polen verblijven. Eric is van 15 op 16 maart vrijwel geheel Polen overgevlogen waarna hij dagelijks kleinere afstanden noordwaards afgelegd is op 20 maart voor het eerst in de satelietstaat van Rusland Kalinigrad is aangekomen. Kalinigrad grenst alleen aan Polen en Litouwen en dus niet aan Rusland zelf.

Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender.
Foto: Gerard Muskens, Alterra.