Knoppen appel na nachtvorst rond Pasen 2008

Effect van late nachtvorst op vroeg fruit

28-MRT-2008 - De ontwikkeling van de knoppen van fruitbomen loopt dit jaar tien dagen voor op 2007, terwijl vorig jaar al een recordvroeg jaar was. Dat zegt Frans van Brandenburg, Vakgroepvoorzitter Fruitteelt van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Daarmee is dit jaar zo’n vier weken vroeger dan gemiddeld. Het is nog niet duidelijk of de nachtvorstperiode van de afgelopen week schade heeft opgeleverd aan het fruit.
De ontwikkeling van de knoppen van fruitbomen loopt dit jaar tien dagen voor op 2007, terwijl vorig jaar al een recordvroeg jaar was. Dat zegt Frans van Brandenburg, Vakgroepvoorzitter Fruitteelt van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Daarmee is dit jaar zo’n vier weken vroeger dan gemiddeld. Het is nog niet duidelijk of de nachtvorstperiode van de afgelopen week schade heeft opgeleverd aan het fruit.

Knoppen van de peer
De afgelopen week heeft het ’s nachts soms behoorlijk gevroren. Vooral de nacht van 22 op 23 maart was het koud, met temperaturen tot -5°C en met extreem veel ijsvorming. Sommige fruittelers hebben hun fruitbomen beregend om ze tegen deze vorst te beschermen. Van andere fruittelers waren percelen zo nat dat ze besloten om dit niet te doen.

Schade
Het effect van de nachtvorstperiode loopt uiteen en is ook nog niet helemaal duidelijk, aldus Van Brandenburg. “Bij een aantal perensoorten is door sommige fruittelers schade gemeld. Of dat op termijn invloed zal hebben op de oogst is nu nog niet te zeggen. De knoppen van de appel lijken de vorst goed doorstaan te hebben. Wel is het even afwachten of er inwendige schade in de knoppen is opgetreden. Daardoor zou bijvoorbeeld verruwing kunnen optreden van de appels en de peren. Met andere woorden, de kwaliteit van de fruitoogst zou lager kunnen zijn dan normaal en dan geëist door de (Nederlandse) consument.”

Langer groeiseizoen
Knop van de appel, met luis

Iets anders waar de fruittelers mee te maken hebben is dat de vroegere lentes en warme zomers van de afgelopen jaren een langer en warmer groeiseizoen opleveren. Dit zorgde voor overdadige fruitoogsten, wat de fruitbomen uit balans bracht. Fruitbomen kunnen na een overdadig jaar minder knoppen van een lagere kwaliteit ontwikkelen. Dit kan weer effect hebben op de grootte en kwaliteit van de fruitoogst. “Aan de andere kant” zegt Van Brandenburg “is de fruitoogst van zoveel factoren afhankelijk. Als je na zo’n overdadig jaar een redelijk normaal jaar hebt met gemiddelde temperaturen en een regenbuitje op zijn tijd, kan de fruitoogst weer goed uitpakken. De natuur regelt het vaak ook wel weer zelf.”

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto's: Arnold van Vliet, De Natuurkalender