“Mijn gehakkelde aurelia is terug”

De Vlinderstichting
2-APR-2008 - In april komen de gehakkelde aurelia's weer tevoorschijn. Zij overwinterden in struiken en stapels openhaardhout. De Vlinderstichting verwacht dat deze mooie oranjebruine vlinder de komende dagen overal zal opduiken, ook in de tuin. Sinds 1990 heeft de gehakkelde aurelia zich over heel Nederland verspreid.

Bericht uitgegeven op woensdag 2 april 2008 door De Vlinderstichting

In april komen de gehakkelde aurelia's weer tevoorschijn. Zij overwinterden in struiken en stapels openhaardhout. De Vlinderstichting verwacht dat deze mooie oranjebruine vlinder de komende dagen overal zal opduiken, ook in de tuin. Sinds 1990 heeft de gehakkelde aurelia zich over heel Nederland verspreid.

De gehakkelde aurelia’s die in Nederland overwinterden, komen in april tevoorschijn uit hun overwinteringsplekken. Ze zijn dan te vinden langs bosrandjes en in parken, maar ook veel in tuinen. Mannetjes bezetten een vaste plek, waarvandaan ze de omgeving in de gaten houden. Komt er een vrouwtje in de buurt, vliegen ze erop af om haar te versieren en tot paring te verleiden. Het grappige is dat dezelfde uitkijkplek, bijvoorbeeld een uitstekend takje, vaak  jaren achtereen gebruikt wordt. Een reactie als: “Mijn gehakkelde aurelia, hij is er weer”  ligt voor de hand. Het kan hier echter niet gaan om dezelfde vlinder. De gehakkelde aurelia’s die nu actief zijn, zullen niet meer dan nog een week of drie-vier in leven zijn.

Met zijn inhammen in de vleugels, de ‘hakkels’  is de gehakkelde aurelia onmiskenbaar. De bovenzijde is oranje met bruine stippen; op de donkerbruine onderkant zit een mooie witte C. De onderkant zorgt voor een prachtige camouflage als de vlinder in de winter is weggekropen. De rupsen van deze soort, die de afgelopen 20 jaar sterk is toegenomen in Nederland, leven op brandnetel en hop.

Tekst en foto: Kars Veling, De Vlinderstichting