Klein hoefblad bloei, uitsnede

Blad en bloem hoefbladen nu gelijktijdig te zien

FLORON
13-APR-2008 - Opmerkelijk bij hoefblad is dat eerst de bloemhoofdjes uit de grond komt en pas later de bladen verschijnen. Later in het seizoen is alleen het blad nog maar zichtbaar, maar nu is het de tijd om bloem en blad gelijktijdig te zien.
Bericht uitgegeven op zondag 13 april 2008 door FLORON

Opmerkelijk bij hoefblad is dat eerst de bloemhoofdjes uit de grond komt en pas later de bladen verschijnen. Later in het seizoen is alleen het blad nog maar zichtbaar, maar nu is het de tijd om bloem en blad gelijktijdig te zien.

Klein hoefblad behoort tot de voorjaarsboden en kan al in februari zijn diepgele bloemhoofdjes boven de grond steken. We vinden deze soort vooral op drassige plaatsen als slootkanten, bermen en bouwterreinen. Vooral op plaatsen waar de grond recent is omgewerkt. Enkele weken na het verschijnen van de bloemhoofdjes komen ook de bladen boven de grond. Groot hoefblad volgt dezelfde verschijningswijze, maar ontwaakt wat later uit de ‘winterslaap’. Deze soort heeft paarsroze bloemen. De bladen weten in de loop van het seizoen een indrukkend oppervlak te bereiken. Het is aardig de groei in de komende tijd eens te volgen.

     
Klein hoefblad                            Groot hoefblad

Groot hoefdblad is een tweehuizige soort, je hebt mannelijke en vrouwelijke planten. De laatste komen wat later in bloei en hebben stampers in plaats van meeldraden. Ze zijn gemiddeld ook groter dan de hun mannelijke soortgenoten en worden daarom vaker aangeplant. Ze kunnen vervolgens een flinke ruimte in beslag gaan nemen doordat uit elk worteldeel weer nieuwe bladen tevoorschijn kunnen komen.

Naast Groot en Klein hoefblad, die algemeen in ons land voorkomen, komt op een enkele plaats ook nog Wit en Japans hoefblad voor. Deze laatste twee soorten zijn aangeplant, maar kunnen vervolgens lang standhouden.

Tekst: Wout van der Slikke, FLORON