muurhagedis kop

muurhagedissen op het spoor

Stichting RAVON
25-APR-2008 - Medewerkers van stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) verplaatsen de komende weken hagedissen, die op het spoor in Maastricht leven, naar een ander leefgebied in de directe omgeving. Dit maakte de opdrachtgever, spoorbeheerder ProRail, op vrijdag 18 april bekend.

Bericht uitgegeven op vrijdag 25 april 2008 door Stichting RAVON

Medewerkers van stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) verplaatsen de komende weken hagedissen, die op het spoor in Maastricht leven, naar een ander leefgebied in de directe omgeving. Dit maakte de opdrachtgever, spoorbeheerder ProRail, op vrijdag 18 april bekend.

Het verplaatsen van de beschermde dieren is nodig omdat ProRail het spoor tussen Maastricht en Lanaken vernieuwt en volgend jaar weer in gebruik neemt. Sinds 1990 rijden er geen treinen meer op het traject. Hierdoor ontstond een geschikte leefomgeving voor onder andere de muurhagedis en de hazelworm. De muurhagedis is het meest zeldzame reptiel van Nederland en komt van nature alleen in Maastricht voor.

De afgelopen maanden is gewerkt aan een nieuw leefgebied voor de reptielen op een afstand van ongeveer 1500 meter van de spoorlijn. Voor de muurhagedis zijn 50 meter lange muren van gestapelde natuursteen gemaakt. De levendbarende hagedis en de hazelworm krijgen stevige houtstapels om zich in thuis te maken. Tussen het leefgebied en het spoor staat een reptielenscherm waar de dieren niet overheen kunnen.

Tekst en foto: Raymond Creemers, Stichting RAVON