bunzing aan het water

Tientallen bunzingen gezien

Zoogdiervereniging
6-MEI-2008 - Zoogdier van het jaar 2008, de bunzing, is ondertussen al tientallen keren gesignaleerd. Meldingen blijven meer dan welkom. Maar hoe zijn ze te herkennen?

Bericht uitgegeven op 6 mei 2008 door de Zoogdiervereniging VZZ

Zoogdier van het jaar 2008, de bunzing, is ondertussen al tientallen keren gesignaleerd. Meldingen blijven meer dan welkom. Maar hoe zijn ze te herkennen?

 

Na de oproep van Zoogdiervereniging VZZ om meldingen van bunzingen door te geven, zijn 55 waarnemingen van bunzingen doorgegeven via de website www.telmee.nl. Ze zijn mooi verspreid over Nederland. Een goed begin van de campagne om meer over deze marterachtige te weten te komen. Maar nog te weinig voor analyses naar de relatie tussen landschapskenmerken en het voorkomen van de bunzing, of om uitspraken te kunnen doen over hoe goed of slecht het met deze soort gaat. Nieuwe waarnemingen zijn dan ook meer dan welkom!

 

Hoe herkent u nu een bunzing? Het meest karakteristiek is het masker. De bunzing heeft als enige marterachtige van Nederland een gezichtsmasker: een witte snoet en “kaaklijn”, witte oorrand en twee witte bogen achter de oren op zijn verder bruine kop. Typisch is ook de witte ondervacht die vooral op de flanken door de donkere dekharen heen schijnt.

 

De bunzing is even groot als een huiskat. Hermelijn (zo groot als een konijn) en wezel (zo groot als een flinke veldmuis), zijn een stuk kleiner. Deze zijn gemakkelijk uit elkaar te houden. Verwarring is goed mogelijk met de Amerikaanse nerts: die is even groot als de bunzing en ook donkerbruin, maar heeft geen witte ondervacht en geen gezichtsmasker, maar alleen een witte vlek onder zijn lip.

  

Waarnemingen van de bunzing, levend of gevonden als verkeersslachtoffer kunt u doorgeven op www.telmee.nl. In het geval van verkeersslachtoffers graag ook het type weg (snelweg, provinciale weg of lokale weg) en wegnummer doorgeven.

 

Tekst: Jasja Dekker en Wesley Overman, Zoogdiervereniging VZZ
Foto: Rollin Verlinde / Vilda

Illustratie: Peter Twisk uit Zoogdieren van West-Europa