Pimpelmees aan vetbol. This file is licensed under Creative Commons Attribution 2.0 License

Vogels aan de vetbol, nu ook in juli

Sovon Vogelonderzoek Nederland
8-JUL-2008 - Bij de natuurkalender kwam recent een volgend bericht binnen: ' Zolang ik vogels voer (zo'n 30 jaar) is het niet voorgekomen dat vogels in de maand juli in grote getale (spechten, boomklevers en mezen) behoefte hebben aan vet. Wij wonen in een bosrijk gebied met veel tuinen, maar dagelijks hang ik vier (soms meer) zomervetbollen op. In een mum van tijd zijn ze op. De ouderparen nemen hun jongen mee. In andere jaren waren ouders en jongen rond deze tijd al in het bos verdwenen'.

Bericht uitgegeven door SOVON op dinsdag 8 juli 2008

Bij de natuurkalender kwam recent een volgend bericht binnen: ' Zolang ik vogels voer (zo'n 30 jaar) is het niet voorgekomen dat vogels in de maand juli in grote getale (spechten, boomklevers en mezen) behoefte hebben aan vet. Wij wonen in een bosrijk gebied met veel tuinen, maar dagelijks hang ik vier (soms meer) zomervetbollen op. In een mum van tijd zijn ze op. De ouderparen nemen hun jongen mee. In andere jaren waren ouders en jongen rond deze tijd al in het bos verdwenen'.

 
Pimpelmees aan vetbol  

Dit gedrag is op zijn minst opvallend te noemen want onder normale omstandigheden zullen vogels niet zo snel hun toevlucht zoeken tot vetbollen en pinda's in de zomer. Blijkbaar missen ze dit jaar iets waardoor ze dit wel doen.

Overigens lijkt het de laatste jaren wat meer de gewoonte om in het voorjaar en zomers de vogels door te voeren. Vroeger dacht men dat dat slecht was voor de jongen. Deze zouden namelijk kunnen stikken in een pinda. Tegenwoordig is de gedachte dat oudervogels de jongen nog steeds opvoeden met dierlijke voedsel dat beschikbaar is, maar dat ze ook hun toevlucht kunnen nemen tot vetbollen en pinda's.

Bij het-jaar-rond-voeren geldt wel: voer met mate, geen grote hoeveelheden. Zodra het voedsel te lang blijft liggen gaat het schimmelen met gevaar op ziektes. U kunt dan beter wat minder voeren.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON
Foto: Flickr, Creative Commons Attribution 2.0 License