Huismus

Tuinvogels kunnen wel wat hulp gebruiken

Vogelbescherming Nederland
27-OKT-2009 - Nu de blaadjes van de bomen vallen en het kouder wordt, komen de vogels weer dichter bij huis. Ze gaan actief op zoek naar een plek waar ook in koude jaargetijden voedsel te vinden is. Daarnaast gaan ze reserves opbouwen voor de winter. Vogels voeren mag het hele jaar door, maar in de herfst en de winter, wanneer er weinig insecten, bessen en zaden te vinden zijn, zijn vogels extra blij met onze hulp.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op dinsdag 27 oktober 2009

 

Nu de blaadjes van de bomen vallen en het kouder wordt, komen de vogels weer dichter bij huis. Ze gaan actief op zoek naar een plek waar ook in koude jaargetijden voedsel te vinden is. Daarnaast gaan ze reserves opbouwen voor de winter. Vogels voeren mag het hele jaar door, maar in de herfst en de winter, wanneer er weinig insecten, bessen en zaden te vinden zijn, zijn vogels extra blij met onze hulp.

 

Het kost vogels veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. In een koude nacht verliezen kleinere soorten wel tien procent van hun gewicht! Door vogels te voeren, helpt u ze hun overlevingskansen in de winter te vergroten. Vogels die bijgevoerd worden, blijken hier niet afhankelijk van te zijn. Vogels vertrouwen namelijk niet op één voedselbron. Gebleken is dat vogels die bijgevoerd worden gemiddeld maar zo’n 20 % van dit voedsel op hun menu hebben. Vogels houden van gevarieerd eten en vullen het door mensen aangeboden voedsel aan met voedsel dat ze zelf vinden in de natuur.

 

Als u bij het inrichten van uw tuin rekening met ze houdt, hebben vogels het in uw tuin best naar hun zin. Vogels hebben eigenlijk bescheiden wensen: eten, drinken en veiligheid. Door de tuin niet te netjes op te ruimen en het juiste vogelvoer te strooien helpt u de vogels om de winter goed door te komen.  

 

Wilt u precies weten hoe, wat en wanneer u het beste kunt voeren? Tijdens de Tuinvogeldagen bij Vogelbescherming wordt er doorlopend informatie gegeven over het voeren van vogels, en hoe u uw tuin vogelvriendelijk kunt maken. Er zijn allerlei producten rond tuinvogels te koop, zoals voer en nestkasten. Ook is er een eenmalige magazijnuitverkoop met cadeauartikelen en boeken tegen zeer lage prijzen, en er is een stand met Vivara natuurbeschermingsproducten.

 

U bent van harte welkom bij Vogelbescherming Nederland aan de Boulevard 12 in Zeist. De Tuinvogeldagen zijn op vrijdag 30 en zaterdag 31 oktober van 10.00 tot 17.00. De toegang is gratis. Voor meer informatie: www.vogelbescherming.nl/tuinvogeldagen.

 

Tekst: Nadja Jansma, Vogelbescherming Nederland

Foto: Ruud van Beusekom