Gierzwaluw
© Markus Varesvuo AGAMI
1275 x 971 px (322 kB)
Foto kan alleen worden gebruikt na toestemming van de fotograaf

Gierende zwaluwen

Vogelbescherming Nederland
11-JUL-2008 - Nog even en dan zijn ze weer vertrokken: de gierzwaluwen. In augustus gaan ze richting Afrika, om daar de winter door te brengen. Gooi voor die tijd dus nog even je hoofd omhoog, want wil je kennis maken met de gierzwaluw dan moet je naar de lucht kijken.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op vrijdag 11 juli 2008

Nog even en dan zijn ze weer vertrokken: de gierzwaluwen. In augustus gaan ze richting Afrika, om daar de winter door te brengen. Gooi voor die tijd dus nog even je hoofd omhoog, want wil je kennis maken met de gierzwaluw dan moet je naar de lucht kijken.

Een gierzwaluw herken je vooral aan zijn geluid. Een fel srie-srie-srie. Luister maar eens op een zomeravond, er is werkelijk geen ontkomen aan. Wil je de gierzwaluw zien, dan moet je toch echt omhoog kijken. De acrobaat doet namelijk echt álles in de lucht. Eten, slapen, drinken en soms zelfs paren. Alleen gierzwaluwen die broeden zitten met de voetjes op de grond.

Je herkent een gierzwaluw aan zijn zwarte, sikkelvormige silhouet in de lucht. Rakelings scheren ze langs de huizen op jacht naar allerlei insecten. Gierzwaluwen broeden graag in de buurt bij mensen, een spleet in de gevel is al genoeg.

Helaas zijn die spleten in de vele nieuwbouwwijken niet te vinden. Tevergeefs zoeken de gierzwaluwen daar een mooi plekje om te broeden. Dat is helemaal niet nodig, want bij nieuwbouw kunnen speciale gierzwaluwstenen ingemetseld worden. En bij bestaande huizen kunnen gierzwaluwnesten worden opgehangen. Prettig voor de vogel, maar ook erg leuk voor de mens.

Nog even dus, dan zijn ze weer vertrokken. Na drie maanden houden de gierzwaluwen het weer voor gezien in ons land. Wil je de jonge gierzwaluwen zien uitvliegen? Kijk dan op 15 juli eens op www.beleefdelente.nl/gierzwaluw. Grote kans dat de drie jongen van het paartje in Hilversum dan de veilige nestkast verruilen voor een leven in de lucht. Op naar Afrika!

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Markus Varesvuo, AGAMI