Bijvoet. Fotograaf: Arnold van Vliet

Hooikoortsplant bijvoet gaat bloeien

De Natuurkalender
10-JUL-2008 - De komende weken gaat bijvoet bloeien. De eerste waarnemingen zijn gemeld bij de Natuurkalender, ook hebben het LUMC en het Elkerliek Ziekenhuis de allereerste pollen van dit jaar geteld. Bijvoet kan hooikoorts veroorzaken.
Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op donderdag 10 juli 2008

De komende weken gaat bijvoet bloeien. De eerste waarnemingen zijn gemeld bij de Natuurkalender, ook hebben het LUMC en het Elkerliek Ziekenhuis de allereerste pollen van dit jaar geteld. Bijvoet kan hooikoorts veroorzaken.

Bijvoet vormt een groot aantal vertakte stengels, die veervormig ingesneden bladeren dragen. De bladeren zijn van boven glad en glanzend groen en van onderen witviltig behaard. Aan het bovenste gedeelte van de stengel verschijnen aren in de oksels van de bladeren. Samen vormen deze aren een langgerekte pluim. Een aar bestaat uit talrijke gele bloemetjes die later roodbruin kleuren. De plant kan zo’n 60 tot 120 centimeter hoog worden.

Allergie
Bijvoet kan allergische reacties veroorzaken bij mensen die hiervoor gevoelig zijn. De plant bloeit van eind juni tot begin september, in die tijd zijn de pollen dus in de lucht. Augustus is de maand met de meeste bijvoetpollen. Een allergie voor bijvoetpollen gaat vaak samen met een allergie voor onder andere koriander, komijn, dille, anijs, selderij en wortel.


De rode lijn geeft het aantal getelde pollen weer, de grijze balken geven weer wanneer pollen de afgelopen jaren gemiddeld in de lucht waren


Voorkomen
De plant is te vinden op vochtige tot droge, omgewerkte grond. Als deze gronden langer dan één of twee jaar braak liggen vormt bijvoet één van de belangrijkste begroeiers. Vaak wordt hij dan vergezeld door boerenwormkruid, dat nu ook bloeit.

>> Meld uw eerste bloeiende bijvoet bij de Natuurkalender

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto: Arnold van Vliet, De Natuurkalender