Bijvoetplanten voor schutting

Hooikoortspatiënten opgelet: bijvoetpollenseizoen begint

De Natuurkalender, Wageningen University, Weeronline
21-JUL-2020 - Het graspollenseizoen is alweer op zijn retour, maar het hooikoortsseizoen is daarmee niet voorbij. Wat veel hooikoortspatiënten zich niet realiseren, is dat midden in de zomer bijvoetpollen flink wat hooikoortsklachten kan veroorzaken. Komende week komen geleidelijk steeds meer bijvoetplanten in bloei. Vanaf half augustus kan bovendien de ambrosia lokaal zeer sterk allergeen pollen verspreiden.

Het graspollenseizoen is dit jaar minder zwaar dan gebruikelijk geweest. Mogelijk heeft de recorddroge situatie in het voorjaar de groei van grassen getemperd. Ondanks dat het graspollenseizoen inmiddels op zijn retour is, kan de concentratie graspollen bij gunstige weersomstandigheden nog behoorlijk oplopen en flink wat hooikoortsklachten veroorzaken. De regen die de afgelopen weken is gevallen zorgt voor groeizame condities. Doordat het deze dagen overwegend droog is kan de pollenconcentratie in de lucht flink oplopen.

Heel wat hooikoortspatiënten ervaren in juli en augustus een toename van hooikoortsklachten. Dat kan door graspollen komen, maar bijvoetpollen is ook een waarschijnlijke kandidaat als veroorzaker van de klachten. Uit een eerder onderzoek van Wageningen University & Research en het LUMC bleek dat van de bijna 5000 mensen die getest waren op hooikoorts 23 procent positief getest was voor pollen van kruiden. Tien procent van de geteste mensen gaf aan ook voor bijvoet positief te zijn.

Grote bijvoetplanten voor een schutting, net nog niet in bloei

Piekperiode

De onderkant van het blad is zilverkleurig. Daarmee is bijvoet goed te herkennenVolgens de Pollenplanner van Wageningen University & Research zal de bijvoetpollenconcentratie de komende dagen op gaan lopen. Vanaf komend weekend start de piekperiode. Die houdt aan tot 11 augustus. Rond eind augustus is het bijvoetpollenseizoen weer voorbij. Hoe hoog de pollenconcentratie op kan lopen, is afhankelijk van het aantal pollen dat geproduceerd wordt en de weersomstandigheden gedurende de bloei.

De bijvoetplanten staan er momenteel goed bij. Ze hebben geen last gehad van de droogte en geprofiteerd van het warme voorjaar en de zeer warme junimaand. In juni viel er ook genoeg neerslag, wat het groeizaam weer maakte. Ook komende tijd is er volgens de weersverwachting van Weeronline sprake van groeizame omstandigheden. Vanaf eind deze week is dagelijks kans op enkele buien. Tussendoor schijnt de zon en de maximumtemperatuur ligt meestal tussen 20 en 25 graden. Tijdens de lange droge perioden die er ook zullen zijn, kan de pollenconcentratie in de lucht flink oplopen.

Alsemambrosia na bijvoet

Na de bloeiperiode van bijvoet hebben we nog een andere hooikoortsplant op de hooikoortsagenda staan: de alsemambrosia. Alsemambrosia is al jarenlang met een opmars bezig in Nederland. De pollenconcentratie is tot nu toe echter nog zeer laag gebleven. Ambrosiapollen is zeer allergeen, wat betekent dat je al bij een lage pollenconcentratie flinke hooikoortsklachten kunt krijgen als je er gevoelig voor bent.

Alsemambrosiaplant in achtertuin op 19 juli 2020

Alsemambrosia gaat pas echt goed groeien als de dagen weer korter worden en als de temperaturen hoog zijn. Er worden nu al flinke planten aangetroffen, maar het eerste pollen wordt pas verwacht vanaf halverwege augustus. We raden echter aan om de plant al voor deze in bloei komt te verwijderen. Maak ook een foto van de plant(en) en geef die door via waarneming.nl. Probeer bij het verwijderen contact met de huid te vermijden en zo minder risico te lopen om een allergie voor alsemambrosia te ontwikkelen.

Tekst: Arnold van Vliet, Wageningen University & Research en Jaco van Wezel, Weeronline
Foto’s: Arnold van Vliet