zwarte ooievaar

Het is zwart en vliegt naar het zuiden

Vogelbescherming Nederland
24-AUG-2008 - De ooievaar kennen we allemaal wel. Wit, met zware vleugels en een oranje snavel. Bij het grote publiek is minder bekend dat deze witte ooievaar een zwart broertje heeft. En laat die nou ook in ons land te bewonderen zijn.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op zondag 24 augustus 2008

De ooievaar kennen we allemaal wel. Wit, met zware vleugels en een oranje snavel. Bij het grote publiek is minder bekend dat deze witte ooievaar een zwart broertje heeft. En laat die nou ook in ons land te bewonderen zijn.

De naam zegt het al: de zwarte ooievaar is zwart. In tegenstelling tot zijn witte zusje heeft de zwarte ooievaar rode poten en een rode snavel. Een opvallende verschijning dus!

De zwarte ooievaar broedt niet meer in ons land. Door het verdwijnen van ooibossen langs de rivieren, verdween ook het type landschap waar ze graag in broeden. Gelukkig is in de omringende landen wel ruimte voor ze. Zwarte ooievaars broeden in de moeras- en bosgebieden in het Oosten van Europa, maar er zijn ook paartjes in de Ardennen te vinden. Dat is precies de reden waarom we de zwarte ooievaar deze maand regelmatig in ons land zien. Ze trekken naar het zuiden en doen daarbij ons land aan. Dit is ook de enige periode waarin ze makkelijk te zien zijn, want het zijn schuwe vogels.

Maar wie weet zien we binnenkort de zwarte ooievaar wel vaker in ons land. De aantallen in met name Polen en Duitsland nemen flink toe, dus grote kans dat de jongen op zoek gaan naar nieuwe gebieden. Daarnaast zorgt de natuurontwikkeling in de Gelderse Poort bij Nijmegen er voor dat er langzaam een geschikt gebied ontstaat. Dus wie weet. We houden onze ogen en oren open.

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Martin Hierck