weeskind klein

Nachtvlindernacht extra spannend

De Vlinderstichting
29-AUG-2008 - Al voor het vierde jaar wordt de nationale nachtvlindernacht georganiseerd. Honderden mensen gaan vrijdagavond 29 augustus met behulp van speciale lampen en ‘geheime’ strooprecepten nachtvlinders lokken. Dit jaar wordt het extra spannen met ‘Griezelbusauteur’ Paul van Loon.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op vrijdag 29 augustus 2008 

Al voor het vierde jaar wordt de Nationale NachtvlinderNacht georganiseerd. Honderden mensen gaan vrijdagavond 29 augustus met behulp van speciale lampen en ‘geheime’ strooprecepten nachtvlinders lokken. Dit jaar wordt het extra spannend met ‘Griezelbusauteur’ Paul van Loon.

De meeste nachtvlinders zijn, zoals de naam al zegt, ’s nachts actief. Dat betekent dat we ze niet zo makkelijk te zien krijgen. Daarom zijn er speciale manieren ontwikkeld om toch een beeld van dat nachtleven te krijgen. Voor de ene moet u de keuken in, voor een andere moeten de lakens uit de kast gehaald worden. Dat nachtvlinders op licht afkomen is algemeen bekend. Een felle lamp bij een opgespannen laken werkt bijna als een nachtvlindermagneet. Zo’n groot licht oppervlak zal door weinig vlinders over het hoofd worden gezien. Een felle gloeilamp of spaarlamp werkt al, maar voor echt goede resultaten zijn er speciale lampen verkrijgbaar, zoals HPL-lampen, ML-lampen of kwikdamplampen. Vanaf de schemering komen nachtvlinders op het licht af, hoewel de meeste soorten pas na middernacht verschijnen. De meeste vlinders gaan op het laken zitten waar ze dan goed te bekijken zijn.

Een andere manier om nachtvlinders te lokken is met stroop. Niet zomaar stroop, maar iedere vlinderaar heeft zijn eigen recept. Meestal speelt de alcohol daarin een belangrijke rol. De stroop wordt op bomen gesmeerd en de vlinders ruiken deze mengsels al van afstand en komen er met hun roltong heerlijk van drinken. Het rood weeskind (zie foto) is een echte stroopliefhebber.

Tijdens de nachtvlindernacht zullen beide methoden worden gebruikt. In het kader van het 25-jarig jubileum van De Vlinderstichting is er een speciale Nachtvlindernacht in Burgers’ Zoo te Arnhem. De minister van Landbouw, Gerda Verburg komt langs om De Vlinderstichting te feliciteren en kinderboekenschrijver Paul van Loon leest daar een spannend verhaal voor. Ook is er een mysterieuze tocht langs de nachtdieren in de dierentuin. Er wordt, behalve naar nachtvlinders, ook gekeken naar vleermuizen en ook stokstaartjes blijken ’s nachts meer te doen dan we denken! Kijk voor meer informatie op Burgers Zoo

Ook op heel veel andere plaatsen in Nederland wordt in deze nacht gekeken naar nachtvlinders met behulp van lakens, lampen en stroop. Dat gebeurt in de eigen achtertuin, maar ook met georganiseerde excursies. Iedereen is van harte welkom om zo’n spannend gebeuren bij te wonen. Er is altijd wel een locatie bij u in de buurt, want op meer dan vijftig plaatsen wordt deze avond genachtvlinderd. Meer informatie en alle locaties vindt u op de speciale nachtvlindernachtsite.

Tekst en foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting