dahlia_teunspaans_gnuf

Dahliapracht

De Natuurkalender
3-SEP-2008 - Het duurt nog maar even en dan zijn de dahlia’s weer uitgebloeid. Maar voordat het zover is, zijn er eerst nog een aantal bloemencorso’s in ons land, waar de dahlia’s worden gebruikt om indrukwekkende praalwagens te bouwen. De grote variatie in dahlia’s komt hierbij goed van pas.

Bericht uitgegeven door de natuurkalender op woensdag 3 september 2008

Het duurt nog maar even en dan zijn de dahlia’s weer uitgebloeid. Maar voordat het zover is, zijn er eerst nog een aantal bloemencorso’s in ons land, waar de dahlia’s worden gebruikt om indrukwekkende praalwagens te bouwen. De grote variatie in dahlia’s komt hierbij goed van pas.

Er zijn twaalf wilde dahliasoorten en deze komen alleen voor in Midden-Amerika. Rond 1600 werden er voor het eerst dahliazaden meegenomen naar het Europese vasteland. Maar het duurde nog 200 jaar langer voordat de dahlia echt werd geïntroduceerd in Europa. Dat was in 1804 en vanaf toen is de dahliateelt flink gegroeid. De plant leent zich goed voor kruising en veredeling. Er zijn inmiddels dan ook zo’n 20.000 verschillende cultivars bekend!

De dahlia is gemakkelijk te kweken in elke doorsnee moestuin. De plant stelt weinig eisen aan de bodem en kan zonlicht prima verdragen. Verder is het belangrijk dat de plant voldoende water en bemesting krijgt. Als de bloemen tevoorschijn komen, in juli en augustus, zorgt de dahlia voor een vrolijke aanblik in uw tuin. Maar u kunt de bloemen ook afsnijden en op de vaas zetten. Vanwege het grote assortiment en de felle kleurschakeringen is de dahlia ook een zeer gewilde snijbloem voor bloemisten. De dahlia is ook opgenomen in de soortenlijst van De Natuurkalender, maar wordt tot op heden niet zo vaak gemeld. Heeft u dahlia's in uw (moes)tuin, dan kunt u via de website doorgeven wanneer u ze zaait en wanneer ze gaan bloeien.

Verder wordt de dahlia dus volop gebruikt bij bloemencorso’s. Bij deze corso’s maken verschillende groepen, bijvoorbeeld een buurtschap of een vriendengroep, een praalwagen. Al maanden van tevoren wordt er begonnen met de voorbereiding. Eerst wordt er nagedacht over het thema voor de wagen. Dat kan bijvoorbeeld een voorval zijn uit de lokale politiek, een historische gebeurtenis, etc. Dit thema wordt dan met humor of juist met een kritische noot gepresenteerd. Staat het thema vast, dan worden er een tekening en een kleine maquette gemaakt. Daarna begint het grote werk. Eerst wordt het karkas voor de wagen opgetrokken uit ijzer, hout en andere restmaterialen. Dit wordt bekleed met krantenpapier. Zo kort mogelijk voor het corso wordt begonnen met het plakken van de dahlia’s. Want de bloemen moeten natuurlijk nog vers ogen op het moment dat de optocht plaatsvindt. Zijn de bloemen niet meer zo mooi, dan levert dit vaak minpunten op in de jurybeoordeling. De laatste dagen voor de optocht wordt er vaak tot diep in de nacht gewerkt aan de wagens. Na de optocht is er dan meestal tijd voor feest en helemaal als er een prijs in de wacht is gesleept.

Het is altijd weer bijzonder om te zien wat voor prachtige, kleurrijke voorstellingen er gemaakt kunnen worden met dahlia’s. Wilt u dit ook een keer bekijken? In de komende twee weken heeft u daar nog de kans voor tijdens de bloemencorso’s in Eelde, Zundert, Beltrum, Lichtenvoorde en Valkenswaard. En hebt u na het lezen van dit bericht ook zin om dahlia’s te gaan kweken in uw tuin? Kijk dan een op de website van de Nederlandse dahliavereniging. Daar vindt u alle informatie die u nodig hebt om te beginnen.

Tekst: Renske Terhürne, De Natuurkalender
Foto: Teun Spaans, Wikipedia GNU Free documentation license


Geraadpleegde bron:
www.nederlandsedahliavereniging.nl