libellennet screen 1

Meer weten over libellen?

De Vlinderstichting
12-SEP-2008 - Hebt u een fraaie libel in de tuin waarvan u de naam niet weet? Wilt u meer libellen in de vijver en bent u op zoek naar informatie over de eisen die ze stellen? Nu is het libellennet online.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op vrijdag 12 september 2008

Hebt u een fraaie libel in de tuin waarvan u de naam niet weet? Wilt u meer libellen in de vijver en bent u op zoek naar informatie over de eisen die ze stellen? Nu is het libellennet online.

Heeft u een discussie met uw collega die bij hoog en bij laag beweert dat libellen steken? Gaat u een weekje naar Drenthe en wilt u weten welke libellen u daar zou kunnen tegenkomen? Wilt u nu wel eens weten wat het verschil is tussen juffertjes en libellen? Op deze en allerlei andere vragen geeft het libellennet antwoord. Alle informatie die bij De Vlinderstichting beschikbaar is wordt via deze site voor iedereen ontsloten. U kunt via allerlei ingangen zoeken, foto’s bekijken en uploaden, kaartjes met de verspreiding raadplegen en lezen over de biologie en de ecologie van libellen en juffers.

Het is een interactieve en dynamische site. De informatie wordt verbeterd en aangevuld zodra dat nodig is en iedere dag worden er door enthousiaste fotografen uit het land foto’s toegevoegd. Er wordt ingegaan op hoe je libellen te zien kunt krijgen en wat ze nodig hebben. Sommige libellensoorten (vooral van de families glazenmakers en glanslibellen) zijn vooral vliegend aan te treffen, boven het water of boven de oever. Ze zijn van grote afstand al op te merken. Juffers en andere 'echte' libellen (bijvoorbeeld korenbouten en rombouten) gaan vaak zitten op of in de vegetatie die in het water of op de oever staat. Ze vallen daardoor in eerste instantie minder op. Vaak vliegen ze echter voor je op als je door de vegetatie loopt, om een eindje verderop weer te gaan zitten. Libellen zijn echte zonaanbidders. Bij warm, zonnig weer zijn libellen actief en makkelijk zichtbaar. Bij bewolking en regen kruipen ze weg in de vegetatie of gaan hoog in bomen hangen. Ze zijn dan vrijwel onvindbaar.

Meer weten? Bezoek libellennet!

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting