zwartkop_man

Hoe oud worden vogels?

Sovon Vogelonderzoek Nederland
15-SEP-2008 - Een veel gestelde vraag is, hoe oud kunnen vogels worden? Globaal kun je zeggen, hoe kleiner de vogel, hoe minder oud hij wordt. Een winterkoning wordt heel zelden ouder dan twee of drie jaar.

Bericht uitgegeven door SOVON op maandag 15 september 2008

Een veel gestelde vraag is: hoe oud kunnen vogels worden? Globaal kun je zeggen, hoe kleiner de vogel, hoe minder oud hij wordt. Een winterkoning wordt heel zelden ouder dan twee of drie jaar. Roofvogels, ooievaars en bijvoorbeeld meeuwen kunnen veel ouder worden. Soms wel tientallen jaren oud. Een paar jaar geleden werd er in Groningen een stormmeeuw gezien waarvan uit de aflezing van de ring met code bleek dat hij al tenminste 33 jaar oud was. Dat is al behoorlijk op leeftijd.

 
  Zwartkop

Tijdens het ringen van vogels in het kader van onderzoek in de Ooijsche Graaf in de Ooijpolder (Gelderland) werd afgelopen weekend een zwartkop gevangen die als eerstejaars vogel is gevangen op 22 september 2001 in het Belgische Eksel. Hij is dus tenminste zeven jaar oud. Toch best op leeftijd voor zo'n kleine zangvogel. De meeste zangvogels worden niet zo oud en het gros van de eerste jaars vogels haalt zelf zijn eerste verjaardag niet.

Ziet u (of vindt u) zelf ooit en vogel met een metalen ringetje en u kunt de code aflezen, dan kunt u die code doorgeven op www.vogeltrekstation.nl en men kan u precies vertellen waar de vogel geringd is en hoe oud hij is. Daarmee helpt u mee aan het vogelonderzoek!

Tekst en foto: Harvey van Diek, SOVON