havik in kippen hok wat nu

Havik in kippenhok

De Natuurkalender
22-SEP-2008 - Op dinsdag 16 september heerste er grote onrust in het kippenhok van woonboerderij ‘de Wolfswaard’ in de Wageningse uiterwaarden. Een jonge havik was de kippenren ingevlogen en kon de uitgang niet meer vinden….

Bericht uitgegeven door de Natuurkalender op maandag 22 september 2008

Op dinsdag 16 september heerste er grote onrust in het kippenhok van woonboerderij ‘de Wolfswaard’ in de Wageningse uiterwaarden. Een jonge havik was de kippenren ingevlogen en kon de uitgang niet meer vinden….

De kippenhoudster sprak van een vreselijk kabaal uit het kippenhok. Zelfs de haan vergat te kraaien en kakelde heftig met de kippen mee. Bang dat een zoveelste kip door de vos gepakt werd, was de kippenhoudster naar het kippenhok gerend. Ze was nogal verrast een jonge havik op zijn kop in het kippengaas te zien hangen. De haan en twee kippen zetten hun veren heel wijd uit en kakelden uit volle borst om hem te verjagen. Toen de havik zijn vleugels uitsloeg bleek pas echt hoe groot hij was. De haan was er niets bij.

Gelukkig viel de havik de kippen niet aan. Hij probeerde uit alle macht uit de kippenren te ontsnappen. Hiervoor vloog hij heel hard naar een kant van de ren om met een enorme vaart in het gaas te belanden. Vervolgens zette hij zijn grote poten in het gaas om zich vast te zetten. Hij kreeg het helaas niet voor elkaar om rechtop te blijven zitten. Elke keer liet hij zich als een duikelaar langzaam achterover naar beneden zakken, tot hij op zijn kop hangend aan zijn klauwen, aan het gaas hing.. Met zijn open bek, fel rondkijkende ogen en hijgende borstkas zag dit er bijzonder vreemd uit. Bovendien raakten zijn staartveren beschadigd omdat ze in deze gekke positie recht door het gaas heen staken. Zo bleef hij steeds een paar minuten ondersteboven in het kippengaas hangen. Daarna maakte hij zich los, vloog pardoes tegen een andere gaaswand van het kippenhok aan, en het schouwspel herhaalde zich. Tot wel dertig keer toe vloog de havik op en neer door de kippenren.

Uiteindelijk heeft de kippenhouder zijn handschoenen aangetrokken en de havik uit de ren gepakt. Gelukkig stribbelde de vogel niet zo erg tegen. Na hem nog even goed bekeken te hebben, heeft hij hem vrijgelaten. De avond erna werd de jonge havik weer in de buurt van het kippenhok gesignaleerd, een prachtig silhouet in de avondschemering. Gelukkig heeft de vogel nog geen kip te pakken kunnen krijgen. Wel mist de haan sinds die dag al zijn staartveren. Heeft de havik hier toch even beetgehad? Of zou het van de schrik zijn?

Bekijk ook het filmpje onder de volgende link.

Tekst en foto’s: Sara Mulder, de Natuurkalender
Filmpje: Annemarie de Koeijer