grote bosmuis door Paul van Hoof

Beast from the east

Zoogdiervereniging
4-OKT-2008 - De grote bosmuis is in Nederland nog vrij zeldzaam. Maar de populatie in zuid oost Limburg rukt op naar het westen.

Bericht uitgegeven door Zoogdiervereniging VZZ op zaterdag 4 oktober

De grote bosmuis is in Nederland nog vrij zeldzaam. Maar de populatie in zuidoost-Limburg rukt op naar het westen.

De grote bosmuis (Apodemus flavicollis) is een van de vijf ware muizen die Nederland rijk is. Hij is een maatje groter dan de bosmuis (Apodemus sylvaticus) en heeft een scherpe scheiding tussen buik- en rugvacht (demarcatielijn). De buik is spierwit, de oren en ogen zijn zeer groot. Verder heeft de grote bosmuis een gele halsband en extra grote achtervoeten. Net als de andere ware muizen eet de grote bosmuis alles wat hij aan voedsel tegen komt, zowel plantaardig als dierlijk materiaal (voornamelijk insecten).

Onderzoek door vrijwilligers van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg maakt duidelijk dat de grote bosmuis zijn areaal aan het uitbreiden is. Sinds 1987 is bekend dat de grote bosmuis in het Vijlenerbos (gemeente Vaals) voorkomt. Sindsdien is er vele jaren onderzoek gedaan met behulp van vallen. De dieren worden levend gevangen en daarna weer losgelaten. Zo weten we dat de grote bosmuis af en toe nieuwe bosgebieden bezet, maar uit deze gebieden ook weer verdwijnt.

Eind 2007 is echter voor het eerst het voorkomen van de grote bosmuis enkele kilometers buiten het bekende verspreidingsgebied aangetoond. In september 2008 is in vervolg hierop nog westelijker onderzoek gedaan. Daarbij is de grote bosmuis aan de westzijde van het riviertje de Gulp aangetroffen, nabij Euverem, Bilinghuizen en Hoogcruts. Het beestje lijkt dus op te rukken naar het westen.

Tekst: Johannes Regelink, Zoogdiervereniging VZZ
Foto: Paul van Hoof, www.paulvanhoof.nl