Grote bosmuis trekt westwaarts

Zoogdiervereniging
2-OKT-2012 - Tijdens onderzoek met met lifetraps langs de Hunze bij Exloo werd onlangs de grote bosmuis gevangen. Na de ontdekking van de grote bosmuis in Drenthe bij Bargerveen in juni 2012 is het de vraag hoe ver westwaarts deze soort nu te vinden is.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

Tijdens onderzoek met met lifetraps langs de Hunze bij Exloo werd onlangs de grote bosmuis gevangen. Na de ontdekking van de grote bosmuis in Drenthe bij Bargerveen in juni 2012 is het de vraag hoe ver westwaarts deze soort nu te vinden is.

Na verschillende waarnemingen in het Ruiten Aa gebied in de provincie Groningen trekt de grote bosmuis (Apodemus flavicollis) ook Drenthe in en lijkt nu via de Hondsrug aan de achterdeur van de grote boswachterijen van Drenthe te staan.

Voor de vrijwilligers van de Zoogdiervereniging is deze ontwikkeling erg spannend om te onderzoeken: “We zijn reuze nieuwsgierig hoe de verspreiding van deze soort in Groningen en Drenthe nu eigenlijk is. Vorig jaar probeerden we het bijvoorbeeld vlak boven Emmen zonder succes. Dat het nu in Exloo wel lukt is toch een beetje een verrassing.“

Zoogdier enthousiastelingen proberen een bewijsfoto te maken van de grote bosmuis (foto: Guido Lek)

De vrijwilligers gaan komende weken door met het verspreidingsonderzoek en spelen hun resultaten direct door naar de Zoogdiervereniging.

Tekst: Guido Lek
Foto's: Guido Lek en André Eijkenaar