pasja klein

Met telmee op vakantie

De Vlinderstichting
1-DEC-2008 - Nederlanders zijn echte globetrotters. Waar je ook komt in het buitenland: je komt er Hollanders tegen. Veel natuurwaarnemingen gaan dan ook in boekjes en op foto’s mee terug, terwijl men er in die landen vaak grote behoefte aan heeft.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op maandag 1 december 2008

Nederlanders zijn echte globetrotters. Waar je ook komt in het buitenland: je komt er Hollanders tegen. Veel natuurwaarnemingen gaan dan ook in boekjes en op foto’s mee terug, terwijl men er in die landen vaak grote behoefte aan heeft.

Nergens ter wereld is zoveel bekend van de aanwezige natuur als in Nederland. Veel natuurliefhebbers gaan ook in de vakantie in het buitenland op pad om leuke planten, vogels, vlinders of andere dieren te zien te krijgen. Deze worden netjes in lijstjes bijgehouden en tijdens de vakantie heb je ook rustig de tijd om al dat moois op de foto te krijgen, zoals die prachtige pasja’s bij de tent op de camping in Spanje. Die waarnemingen worden uiteraard uitgewisseld met collega natuurliefhebbers en soms worden er mooie presentaties van gemaakt, maar veel verder komen die waarnemingen vaak niet.

In veel landen van Europa en zeker daarbuiten zijn maar weinig natuurwaarnemers en er is dan ook grote behoefte aan gegevens over de planten en dieren die daar voorkomen. Het invoerprogramma Telmee heeft de mogelijkheid om waarnemingen uit het buitenland in te voeren. Dat kan gebeuren door het land te kiezen en een punt te zetten op de kaart en de daarbij behorende waarnemingen aan te geven. Het is ook mogelijk een gebied aan te geven. Als je niet de exacte locatie weet, maar wel weet welke wandeling je op die dag hebt gemaakt kun je die gegevens kwijt in telmee. Je kunt de lijn waarlangs de wandeling ging doorgeven of een gebied omcirkelen waar je hebt gekeken, zoals een berghelling of vallei. Voor veel landen is dit zeer waardevolle informatie, die uitstekend gebruikt kan worden voor de bescherming van de natuur daar.

Het zou mooi zijn als tijdens komende winter, op die lange donkere avonden iedereen zijn en haar waarnemingen uit het buitenland doorgeeft via telmee of via het invoerprogramma observado van waarneming.nl. De gegevens komen terecht bij organisaties die zich in die landen bezig houden met natuurstudie en natuurbescherming. Dat gaat om partnerorganisaties van de PGO’s in Nederland waarvan we weten dat de gegevens in goede handen zijn. Zo kunnen wij behulpzaam zijn bij de bescherming van de natuur in die verre landen. Ook mooi voor onszelf, want in die goed beschermde natuur kunnen we ook zelf weer lekker op vakantie volgend jaar!

Tekst en foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting