zwartvlekwinteruil klein

FLITS: Nachtvlinders actief

De Vlinderstichting
21-JAN-2009 - De nachttemperaturen liggen weer boven het vriespunt. Dit zie je direct terug in de activiteit van de nachtvlinders. De afgelopen dagen zijn er zeven soorten gemeld via telmee.nl.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op 21 januari 2009

De nachttemperaturen liggen weer boven het vriespunt. Dit zie je direct terug in de activiteit van de nachtvlinders. De afgelopen dagen zijn er zeven soorten gemeld via telmee.nl.

Eerdere natuurberichten hebben al aandacht besteed aan de nachtvlinders die midden in de winter actief zijn. Op strenge vorstdagen zoals de voorgaande weken is die activiteit minimaal, maar momenteel zien we duidelijk meer melding en van nachtvlinders. Vanaf 17 januari tot vandaag is de kleine voorjaarsspanner het meeste gemeld, maar ook perentak, wachtervlinder, bosbesuil, grote en kleine wintervlinder en de zwartvlekwinteruil (zie foto) zijn waargenomen. De beste kans op nachtvlinders heb je bij felle lampen. Zo zijn ze te zien op de verlichte ramen. Een andere manier om ze te lokken is door stroop te smeren op bomen. Die stroop kun je zelf maken door (appel)stroop op te koken met suiker en hier, na afkoeling, nog wat alcohol aan toe te voegen.

Tekst en foto: Kars Veling, De Vlinderstichting