bosbesuil klein

Bosbesuilen actief

De Vlinderstichting
7-MRT-2009 - De bosbesuil is de gehele winter aanwezig. Op milde winteravonden is de soort ook actief. De afgelopen dagen zijn er tientallen gemeld, niet alleen uit het Zuiden van het land, maar tot in Groningen toe.
Deel deze pagina

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op zaterdag 7 maart 2009

De bosbesuil is de gehele winter aanwezig. Op milde winteravonden is de soort ook actief. De afgelopen dagen zijn er tientallen gemeld, niet alleen uit het zuiden van het land, maar tot in Groningen toe.

De bosbesuil is een soort van de zandgronden. De rupsen leven zeker niet alleen op bosbes, zoals de naam doet vermoeden, maar op diverse loofbomen en struiken. Vanaf het derde stadium eten de rupsen ook van kruidachtige planten, waaronder zuring. De vlinder is actief van begin september tot half november en na de overwintering van eind januari tot eind mei in één generatie. Soms is de vlinder ook actief tijdens milde winterdagen. De vlinders komen af op licht, maar vooral op smeer. Ze bezoeken bloeiende wilgenkatjes en in andere perioden van het jaar ook bloemen van klimop en overrijpe bramen. In de eerste maanden van 2009 zijn er al meer dan vijftig meldingen van deze vlinder binnengekomen, met in totaal meer dan 150 vlinders. Vooral de afgelopen dagen wordt de vlinder regelmatig gemeld. Niet alleen uit het zuiden van het land, waar de soort algemeen is, maar ook van de Veluwe en zelfs helemaal uit het noorden, in Muntendam.

Tekst: Vlindernet & Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto: Kars Veling