Klein hoefblad
Foto Wout van der Slikke

Voorjaarszonnetjes

FLORON
10-MRT-2009 - Het aantal voorjaarsboden neemt gestaag toe. De natuur is laat dit jaar, maar de lente komt er nu toch echt aan. Bolgewassen als sneeuwklokjes en krokussen kwamen in februari in bloei, nu volgt ook Klein hoefblad. Ook deze soort, met zijn goudgele stralende bloemhoofdjes, is een echte lentebode.

Bericht uitgegeven door FLORON op dinsdag 10 maart 2009

 

Het aantal voorjaarsboden neemt gestaag toe. De natuur is laat dit jaar, maar de lente komt er nu toch echt aan. Bolgewassen als sneeuwklokjes en krokussen kwamen in februari in bloei, nu volgt ook klein hoefblad. Ook deze soort, met zijn goudgele stralende bloemhoofdjes, is een echte lentebode.

 

Klein hoefblad is een van de weinige plantensoorten waarvan eerst de bloemen verschijnen en pas wat later in het seizoen de bladeren. Het is een echte ‘rommelsoort’. Je treft hem vooral aan op plaatsen waar de bodem flink overhoop is gehaald. Bouwterreinen bijvoorbeeld. Of bermen die op de schop zijn geweest. Een echte pioniersoort dus, die zich vooral op kleiige of lemige bodem thuisvoelt. Door de wortelstokken met lange uitlopers kan de soort zich op dergelijke plaatsen snel uitbreiden. Vestiging gaat makkelijk dankzij goede vruchtzetting en verspreiding daarvan door de wind of via water.

 

De wetenschappelijke naam, Tussilago farfara, verwijst naar de medicinale werking als hoestverdijvend middel. Mogelijk is hoefblad dan ook een verbastering van ‘hoest-blad’, maar waarschijnlijker is dat de naam een verwijzing is naar de hoefachtige vorm van het blad. Om dat te zien moeten we nog een paar weken wachten.

 

Tekst en foto’s: Wout van der Slikke, FLORON