kolibrievlinder klein

Eerste kolibrievlinder

De Vlinderstichting
21-MRT-2009 - De kolibrievlinder is de laatste jaren gewend geraakt aan zachte winters. Vroeger trokken ze allemaal in het najaar weg; de laatste jaren blijven er steeds meer hier hangen. Eén exemplaar heeft de kou in ieder geval overleefd: deze vloog 15 maart in Rotterdam.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op zaterdag 21 maart 2009

De kolibrievlinder is de laatste jaren gewend geraakt aan zachte winters. Vroeger trokken ze allemaal in het najaar weg; de laatste jaren blijven er steeds meer hier hangen. Eén exemplaar heeft de kou in ieder geval overleefd: deze vloog 15 maart in Rotterdam.

De kolibrievlinder was tot een jaar of tien geleden een zeldzame verschijning in Nederland. In warme zomers kwamen er trekkers deze kant op, maar veel werden er nooit gezien. De laatste jaren is daar verandering in gekomen. Vooral vanaf het warme jaar 2003 zijn de vlinders eigenlijk vaste gast in Nederland. Het zijn echter geen vlinders die goed tegen de vorst kunnen (vroeger trokken ze in het najaar weg) en waarschijnlijk hebben veel overwinteraars de afgelopen maanden dan ook niet overleefd. Eén ervan in ieder geval wel: midden in Rotterdam werd afgelopen zondag een kolibrievlinder gespot.

Tekst en foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting