hakkel wilg klein

Waar vlinders zoeken?

De Vlinderstichting
29-MRT-2009 - De eerste honderden meldingen van vlinders uit 2009 zijn er al, maar er zijn ook nog steeds veel mensen die dit jaar nog droog staan. Waar moet je zijn om je eerste vlinders te ontdekken?

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op zondag 29 maart 2009

De eerste honderden meldingen van vlinders uit 2009 zijn er al, maar er zijn ook nog steeds veel mensen die dit jaar nog ‘droog staan’. Waar moet je zijn om je eerste vlinders te ontdekken?

 
In de eerste plaats moeten we wachten tot het warmer en zonniger wordt. Een temperatuur van ongeveer twaalf graden is wel nodig en alleen met zon is dat voldoende. Zonder zon kunnen de vlinders niet op hun gewenste dertig graden lichaamstemperatuur komen en zijn ze dus niet te zien. Als het zo meteen een lekkere zonnige lentedag wordt, waar moet je dan heen om vlinders te zien? Eigenlijk kun je de soorten die vroeg in het voorjaar vliegen overal in het land wel aantreffen, als er maar gevarieerde en beschutte plekken zijn. Midden in open akkerland of op uitgestrekte heidevelden zonder bomen en struiken kun je het wel vergeten. 
In stad en dorp is de trefkans op vlinders juist heel behoorlijk. De vlinders die nu uit hun winterslaap komen zijn flink vermagerd en hebben behoefte aan voedsel. Vlinders halen dat uit bloeiende planten en daar moet je dus zijn om ze te zien te krijgen. In het stedelijke gebied zijn in sommige tuinen al wel bloeiende planten aanwezig. De belachelijke winterheide (belachelijk omdat heide in de zomer ‘hoort’ te bloeien) is een goede kandidaat en vooral de kleine vos en de atalanta (hoewel deze nog maar erg weinig wordt gezien na de afgelopen winter) zijn daar regelmatig op aangetroffen. Ook bolgewassen als krokussen trekken wel eens vlinders. 
Als er braakliggende plekken zijn of wat verstoorde wegbermen dan bloeit daar ook het klein hoefblad. Deze is er altijd zo’n beetje als eerste bij in het voorjaar en ook hierop kun je vlinders zien voedsel zoeken. Erg goede vlinderlokkers in het voorjaar zijn wilgen. De prachtig gele mannelijke katjes hebben een grote aantrekkingskracht en in het afgelopen weekend zijn veel van de vlinderwaarnemingen gedaan op of bij wilg. Mooie bloeiende wilgen op min of meer beschutte plaatsen zijn favoriet. Niet alleen vlinders weten de wilg te vinden. Het zoemt er enorm van alle bijen die er hun nectar en stuifmeel verzamelen en ook hommels kom je er volop op tegen. Gehakkelde aurelia en dagpauwoog zijn gek op wilg en ook de prachtig felgele citroenvlinder kun je er aantreffen. Mocht het dit weekend mooi weer worden, ga dan zeker even langs bij die prachtige wilg bij u in de buurt.

Tekst en foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting