Vliegende Ooievaar - Harvey van Diek

Wie kent 'm niet: de ooievaar

Vogelbescherming Nederland
28-MRT-2009 - Eigenlijk hoeven we 'm helemaal niet te introduceren: de ooievaar. De ooievaar herken je van verre, zelfs als je niet eens een mus van een koolmees kan onderscheiden. Toch had het weinig gescheeld, of er waren geen ooievaars meer in ons land geweest.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op zaterdag 28 maart 2009

Eigenlijk hoeven we 'm helemaal niet te introduceren: de ooievaar. De ooievaar herken je van verre, zelfs als je niet eens een mus van een koolmees kan onderscheiden. Toch had het weinig gescheeld, of er waren geen ooievaars meer in ons land geweest.

 
Brenger van geluk, vadertje langbeen… De ooievaar heeft prachtige bijnamen. Er zijn maar weinig vogels, waarmee de mens zo’n innige band heeft. Niet heel vreemd, als je je bedenkt dat de ooievaar graag de mensen opzoekt.

Toch was de ooievaar bijna uit ons midden verdwenen. Voor Vogelbescherming Nederland was deze enorme afname de reden om in 1969 met een reddingsprogramma te starten, en met succes! In 2000 broedden er 396 paren in ons land en in 2007 waren er 600 paren. Vanuit de speciale 'ooievaars-buitenstations' weten ooievaars zich weer te redden en worden ze steeds minder afhankelijk van de buitenstations. De toekomst voor de ooievaar lijkt daarmee, althans voorlopig, veilig gesteld.

De ooievaar is dus weer onder ons. En hoe! Zo broedt er een paartje op het dak van een basisschool in Den Haag. Vlijtig worden er takjes af en aan gevlogen. Een ooievaarsnest is namelijk nooit af. Meneer en mevrouw ooievaar blijven de kraamkamer verbouwen, want zo’n plekje in de hoogte heeft heel wat te lijden door de wind.

Bij het paar in Den Haag is het wachten op de eieren. Lang zal dat niet meer duren, binnen nu en een paar dagen. Daarna is het 33 dagen aftellen tot de jonge ooievaars het levenslicht zien. Wil je mee aftellen? Kijk dan op www.beleefdelente.nl

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Harvey van Diek