vuurjuffer klein

Vuurjuffers boven water

De Vlinderstichting
16-APR-2009 - De eerste vuurjuffers zijn uitgeslopen. Dit is altijd een van de eerste libellen die in het voorjaar tevoorschijn komt. Dit kleine rode juffertje heeft zich sterk uitgebreid in Nederland dankzij de vijvers die steeds meer mensen in hun tuin aanleggen.
Deel deze pagina

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op donderdag 16 april 2009

De eerste vuurjuffers zijn uitgeslopen. Dit is altijd een van de eerste libellen die in het voorjaar tevoorschijn komt. Dit kleine rode juffertje heeft zich sterk uitgebreid in Nederland dankzij de vijvers die steeds meer mensen in hun tuin aanleggen.

Het wordt wel het ‘ Ada Hofman-effect’ genoemd, naar de grote voorvechtster van tuinvijvers in Nederland. De vuurjuffer heeft dankbaar geprofiteerd van haar werk. Kwam de soort eigenlijk vooral op de zandgronden voor, inmiddels is heel Nederland door de juffer gekoloniseerd. Een tuinvijver hoeft niet groot te zijn om vuurjuffers aan te trekken. Flink wat water- en oeverplanten zijn wel gewenst en niet teveel grotere vissen erin, want die verorberen alle jufferlarven, zodat de soort geen overlevingskansen heeft. Normaal vanaf begin april kruipen de volgroeide larven uit het water omhoog langs een stengel van riet, lisdodde of iets dergelijke.

Als de larve zich stevig heeft vastgezet barst het huidje open en komt de verse juffer uit de larve gekropen. Als het lijfje en vleugels zijn opgepompt en gedroogd kan de juffer vliegen. Na een dag krijgt hij zijn karakteristieke felrode kleur. Op zonnige plekken in park of bos, maar ook in een zonnige hoek van uw tuin kunnen tientallen vuurjuffers bij elkaar zitten om op te warmen en om op zoek te gaan naar kleine insecten,  hun hoofdvoedsel. Vorig jaar waren ze half april al massaal aanwezig, maar in het nog koude water gaat de ontwikkeling van de larven minder snel. De eersten zijn deze week uitgeslopen en we verwachten de piek van de vuurjuffer pas in mei.

Tekst en foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting