rugstreeppad

Rugstreeppadden: Kleine kabaalmakers weer actief!

RAVON
23-APR-2009 - Door het warme weer van de afgelopen weken zijn nu ook de rugstreeppadden op veel plaatsen in ons land weer ontwaakt. Al van grote afstand is het luide geroep van de streng beschermde paddenmannen volop te horen. Vooral 's nachts is het geluid niet te missen. Het ratelende gekwaak is tot op een kilometer afstand te horen en trekt soortgenoten uit de wijde omgeving aan. De paartijd is begonnen!

Bericht uitgegeven door RAVON op donderdag 23 april 2009

Door het warme weer van de afgelopen tijd zijn nu ook de rugstreeppadden op veel plaatsen in ons land weer ontwaakt. Al van grote afstand is het luide geroep van de streng beschermde paddenmannen volop te horen. Vanaf het moment dat de avond valt tot diep in de nacht is het geluid niet te missen. Het ratelende gekwaak is tot op een kilometer afstand te horen en trekt soortgenoten uit de wijde omgeving aan. De paartijd is begonnen!

rugstreeppadDe rugstreeppad, een klein bruinig padje met een gele streep op de rug, blijft veelal onopgemerkt door zijn nachtelijke leefwijze. In Nederland komen gelukkig nog erg veel rugstreeppadden voor. In de rest van Europa zijn de rugstreeppadden een stuk zeldzamer. Ze zijn dan ook streng beschermd volgens de Europese wetgeving. Nederland heeft daarom een grote verantwoordelijkheid voor de rugstreeppad.

Om in de gaten te houden hoe het met de rugstreeppad (en met een aantal andere doelsoorten) in Nederland gaat, voert RAVON verspreidingsonderzoek uit. In de periode 2007 tot en met 2012 moet nagegaan worden of de rugstreeppad nog steeds voorkomt op de historische vindplaatsen.

Uitgesproken nachtbraker
rugstreeppadZoals de meeste amfibieën is ook de rugstreeppad een uitgesproken nachtbraker. Pas tijdens het invallen van de schemering komt hij tevoorschijn om op open plekken te gaan jagen. Soms zie je ze 's nachts op zandpaden hun typische korte sprintjes trekken. De rugstreeppad begint pas laat aan de voortplanting. Zo rond half april trekt hij vanuit zijn overwinteringlocatie (soms wel een meter diep onder de grond) naar het voortplantingswater. Eenmaal in het water aangekomen laten de mannetjes al zittende in het ondiepe water hun luide roep horen. Zij hebben een reusachtige kwaakblaas waarmee ze een enorme herrie kunnen produceren. Beluister het geluid van de rugstreeppad. De beste avonden om de rugstreeppad te horen zijn warme, zwoele of broeierige avonden in april tot juni. Op deze avonden zijn de rugstreeppadden vaak lang actief en dus goed te vinden.

14 luisterroutes beschikbaar
Door het enorme verbale vermogen van de kleine padden is het goed mogelijk om hun verspreiding in kaart te brengen door in kansrijke gebieden ’s avonds te gaan luisteren. RAVON heeft dit jaar voor het eerst 14 luisterroutes uitgezet die met de fiets of auto gereden kunnen worden en zo onderzocht kunnen worden op roepende rugstreeppadden. De routes leiden langs meerdere historische vindplaatsen, waardoor de kans op het werkelijk vinden van rugstreeppadden groot is. Heb je zin om op zoek te gaan naar de rugstreeppad (of één van de andere doelsoorten), kijk dan op de site van RAVON voor de routes en overige informatie.

Tussen een koor rugsteeppadden staan is een ervaring om nooit meer te vergeten!

Tekst: Jelger Herder en Tamira Hankman (RAVON)
Foto's: Arnold van Rijsewijk en Jelger Herder (RAVON, www.digitalnature.org)