Appelbloesem. Foto: Wouter Hagens, GNU-licentie

Betuwe volop in bloei!

De Natuurkalender
18-APR-2009 - De Betuwe staat volop in bloei! Kers en peer bloeien volop en ook de appelbomen staan op het punt te gaan bloeien. Frans van Brandenburg, Vakgroepvoorzitter Fruitteelt van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vertelt erg enthousiast over dit fruitvoorjaar. ‘De bloeiomstandigheden voor het fruit zijn dit jaar optimaal. De bloesem staat er prachtig bij, een mooi moment om op de fiets te stappen!’.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op zaterdag 18 april 2009

De Betuwe staat volop in bloei! Kers en peer bloeien volop en ook de appelbomen staan op het punt te gaan bloeien. Frans van Brandenburg, Vakgroepvoorzitter Fruitteelt van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vertelt erg enthousiast over dit fruitvoorjaar. ‘De bloeiomstandigheden voor het fruit zijn dit jaar optimaal. De bloesem staat er prachtig bij, een mooi moment om op de fiets te stappen!’.

 
De bloesem ontwikkelt zich dit jaar snel. Frans van Brandenburg is erg enthousiast: ‘In mijn boomgaard bloeit de kers nu volop. Normaal duurt het dan zo’n dag of tien voordat mijn elstar appel gaat bloeien, maar ik verwacht dat die over een paar dagen al volop begint te bloeien. Normaal houd ik voor mezelf aan dat de appel rond Koninginnedag zijn hoofdbloei heeft, maar dat zal dit jaar dus ongeveer een week vroeger zijn. De Betuwe ziet er dit weekend adembenemend uit. Overal is volop witte bloesem aanwezig. En dat komt goed uit, want de Nationale Bloesemtocht wordt dit weekend weer gehouden.’

Geen problemen
Volgens Van Brandenburg hebben fruittelers dit jaar geen problemen met hun fruitbomen en daar zijn ze erg blij mee. ‘Het is warm en de natuur is vochtig, wat nodig is om het stuifmeel goed te laten kiemen. En als gevolg van de afgelopen winter met de vorst en het droge weer zijn er weinig problemen in de knoppen als gevolg van schimmels’.

Bijen
Het gaat dus erg goed met het fruit. Enig puntje van zorg voor Van Brandenburg zijn de bijen. ‘Dit jaar zal het met de bestuiving allemaal wel goed gaan. Maar als ik weer bijen nodig heb, heb ik een probleem. De helft van mijn bijenhouders belt af, omdat ze geen bijen hebben. En van de rest moet ik maar afwachten hoe die volken eruit zien. Ik ben erg blij dat het Ministerie van LNV extra onderzoek laat doen naar de achteruitgang van de bijen.’

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto: Wouter Hagens, GNU-licentie