Gierzwaluw
© Markus Varesvuo AGAMI
1275 x 971 px (322 kB)
Foto kan alleen worden gebruikt na toestemming van de fotograaf

Bijna eind april: Gierzwaluwen

Sovon Vogelonderzoek Nederland
21-APR-2009 - 30 april is het Koninginnedag, dat weet iedereen. Dat het ook de dag is dat de gierzwaluwen traditiegetrouw terugkeren, is alleen bekend bij vogelaars. Kijkt u allen omhoog de komende dagen.

Bericht uitgegeven door SOVON op dinsdag 21 april 2009

30 april is het Koninginnedag, dat weet iedereen. Dat het ook de dag is dat de gierzwaluwen traditiegetrouw terugkeren, is alleen bekend bij vogelaars. Kijkt u allen omhoog de komende dagen.

De gierzwaluw is een vogel van tradities. Een beginnende vogelaar leert dat rond 30 april de gierzwaluwen massaal terugkomen uit Afrika. De laatste jaren, misschien wel als gevolg van de klimaatverandering, verschijnen de gierzwaluwen stiekem een paar daagjes eerder. Op www.waarneming.nl is goed te zien dat er op veel plekken al gierzwaluwen gemeld zijn. Dit zijn de voorposten voor de rest van de broedpopulatie die eind april terugkeert.

Gierzwaluwen blijven hier maar kort, eind juli, begin augustus vertrekken ze net zo sneaky als ze gekomen zijn. Kijk vooral nu omhoog, want wellicht ziet u ook uw eerste gierzwaluw van het jaar.

Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Markus Varesvuo, Vogelbescherming Nederland