Wikipedia, publiek domein

Gewone vlier bloeit twee weken eerder dan vroeger

De Natuurkalender
10-MEI-2009 - De eerste struiken van de gewone vlier staan in bloei. We verwachten de piek van de eerste vlier bloeiwaarnemingen komende week. Dit is ongeveer gelijk met vorig jaar en twee weken later dan in 2007. Vroeger bloeide de vlier pas eind mei en begin juni.

Bericht uitgegeven door de Natuurkalender op zondag 10 april 2009

De eerste struiken van de gewone vlier staan in bloei. We verwachten de piek van de eerste vlier bloeiwaarnemingen komende week. Dit is ongeveer gelijk met vorig jaar en twee weken later dan in 2007. Vroeger bloeide de vlier pas eind mei en begin juni.

Net als voorgaande jaren werden de eerste bloeiende vlierstruiken dit jaar al in april waargenomen. De eerste bloeiende gewone vlier (Sambucus nigra) waarneming werd dit jaar gedaan op 16 april in Fijnaart (Noord Brabant). We verwachten de piek van de eerste bloeiwaarnemingen komende week, zeker wanneer de middagtemperatuur inderdaad richting de 20 graden gaat (www.knmi.nl). Hiermee bloeit de vlier ongeveer rond dezelfde tijd als in het zeer zachte en zonnige voorjaar van 2008. In het extreem zachte en zeer zonnige voorjaar van 2007 viel de piek van de bloeiwaarnemingen al op 4 mei. Zo’n vijftig jaar geleden bloeide de vlier twee weken later dan nu: de laatste dagen van mei en de eerste helft van juni (zie figuur). Afhankelijk van de temperatuur kan de bloei van de vlier tussen verschillende jaren dus wel een maand verschillen.
Eerste bloei en vruchtrijping bij de gewone vlier in Nederland sinds 1894. Bron: De Natuurkalender

Normaalgesproken zijn de vlierbessen ongeveer drie maanden na de bloei rijp. Dit jaar verwachten we ze dus half augustus; vroeger gebeurde dit pas begin september.

Bloeit de gewone vlier al bij u in de buurt? Geef uw eerste bloeiwaarneming door op www.natuurkalender.nl.

Tekst: Sara Mulder, De Natuurkalender
Foto: Wikipedia, Publiek Domein
Figuur: De Natuurkalender