Bessen gewone vlier, Paul Busselen, K.U. Leuven - Campus Kortrijk, http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

De eerste vlierbessen worden rijp

De Natuurkalender
29-JUL-2011 - De allereerste rijpe vlierbessen zijn weer gemeld. De verwachting is dat de eerste vlierbessen in heel Nederland gemiddeld rond half augustus rijp zullen zijn. Dat is zo’n drie weken eerder dan vroeger, maar vergelijkbaar met de afgelopen tien jaren.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]

De allereerste rijpe vlierbessen zijn weer gemeld. De verwachting is dat de eerste vlierbessen in heel Nederland gemiddeld rond half augustus rijp zullen zijn. Dat is zo’n drie weken eerder dan vroeger, maar vergelijkbaar met de afgelopen tien jaren.

Rijpe vlierbessen (foto: Paul Busselen, KU Leuven)Op 22 juli werden de allereerste rijpe vlierbessen bij De Natuurkalender gemeld. Op basis hiervan verwachten we dat gemiddeld over heel Nederland de eerste rijpe vlierbessen rond half augustus gemeld zullen worden. Van 2001 tot en met 2010 waren de eerste rijpe vlierbessen te vinden vanaf 5 augustus tot en met 25 augustus. Vorig jaar bijvoorbeeld, 2010, was zo’n laat jaar waar de eerste vlierbessen op 25 augustus werden gezien. Dat was toch nog ruim een week eerder dan vroeger, de periode van 1940 tot en met 1968. Dit jaar verwachten we de eerste vlierbessen dus gemiddeld half augustus. Bijna drie weken eerder dan vroeger.

Vlierbessen kunnen prima gegeten worden, als ze eerst verwarmd zijn geweest. U kunt er bijvoorbeeld prima moes, jam of limonade van maken. Ook kunnen ze lekker zijn in saus, wijn of port of geconfijt met suiker. Rauw kunt u er beter niet teveel van eten, zeker als ze nog niet rijp zijn. U maakt dan kans op een blauwzuurvergiftiging.

>>Geef uw eerste rijpe vlierbessen door aan De Natuurkalender

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto: Paul Busselen, KU Leuven