Zomereik met eikels

Eikels rijpen

De Natuurkalender
20-AUG-2011 - De eerste eikels van dit jaar zijn weer rijp. Dit past in het beeld van de afgelopen tien jaar. Ten opzichte van halverwege vorige eeuw is het een vervroeging van een maand.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]

De eerste eikels van dit jaar zijn weer rijp. Dit past in het beeld van de afgelopen tien jaar. Ten opzichte van halverwege vorige eeuw is het een vervroeging van een maand.

Zomereik (foto: Saxifraga-Jan van der Straaten)Sinds een aantal weken worden de eerste rijpe eikels gemeld bij De Natuurkalender. Vroeger, tussen 1960 en 1968 was het normaal als de eerste eikels in de tweede helft van september rijpten. Gebeurde dat eind augustus al, dan gold dat als zeer vroeg. De afgelopen tien Natuurkalenderjaren is het echter behoorlijk normaal dat de eerste eikels al half augustus rijp van de boom vallen. Het rijpen van de eikels is dus ten opzichte van vroeger een maand naar voren geschoven.

Ongetwijfeld zal de vervroeging veel te maken hebben met de warmere lentes, waardoor eiken ook vroeger bloeien. Ook bij veel andere bomen en struiken waaraan vruchten groeien, is de vruchtenrijping hierdoor naar voren geschoven. Was vruchtenrijping vroeger typisch iets voor de herfst, tegenwoordig is het steeds meer iets voor de zomer.

>> Geef uw eerste rijpe eikels door aan De Natuurkalender

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto: Saxifraga-Jan van der Straaten