Vliegende Ooievaar - Harvey van Diek

Drama in het ooievaarsnest

Vogelbescherming Nederland
16-MEI-2009 - Het was even schrikken voor de liefhebbers van het ooievaarsgezinnetje dat live te volgen is op www.beleefdelente.nl Afgelopen dagen gingen maar liefst twee van de vier jongen dood. En alsof dat nog niet genoeg was: de dode jongen werden ook nog eens opgegeten door hun eigen ouders.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op zaterdag 16 mei 2009

Het was even schrikken voor de liefhebbers van het ooievaarsgezinnetje dat live te volgen is op www.beleefdelente.nl Afgelopen dagen gingen maar liefst twee van de vier jongen dood. En alsof dat nog niet genoeg was: de dode jongen werden ook nog eens opgegeten door hun eigen ouders.

 

 
Dat het leven in de vrije natuur hard kan zijn, maken de camera’s van Beleef de Lente wel duidelijk. Het ooievaarsnest kwam onder vuur te liggen door een stel agressieve kauwtjes. Vermoedelijk hebben de kauwen een nest in de buurt en daardoor willen ze alles in de buurt wat groot en bedreigend is verjagen. Dus ook de ooievaars.

 

Moeder ooievaar vocht alsof haar leven er vanaf hing. In eerste instantie leek het met succes, later bleken twee jongen te zijn overleden. Zeker weten doen we het niet, maar vermoedelijk is de moeder tijdens het gevecht op de jongen gaan staan en hebben ze dat niet overleefd.

 

Alsof dat nog niet genoeg was werden de dode kuikens voor de camera opgegeten door de eigen ouders. Alhoewel dat even schrikken is om te zien, is dat geen afwijkend gedrag. Ooievaars eten vlees (ooievaars die worden bijgevoerd krijgen vaak dode kuikens van kippen) en zodra het jong overleden is, zien de ouders er alleen nog een stukje voedsel in. We zien dit gedrag bij veel andere vogels.

 

Ook het overlijden van twee jongen is op zich niet schrikbarend. De neststerfte bij ooievaars ligt rond de 40 procent, als het voorjaar koud en nat is zelfs nog hoger. Het aantal eieren is dus een stuk hoger dan het aantal jongen dat uitvliegt. De twee overgebleven jongen worden goed door pa en ma verzorgd, dus als het weer mee zit hebben we goede hoop dat deze jongen over een aantal weken uitvliegen.

 

Nog ruim een week en de twee kleintjes zullen op hun lange poten gaan staan en zich voor het eerst voor de camera uitgebreid laten bewonderen. We tellen de dagen af.

 

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland

Foto: Harvey van Diek