Populierenpluis
Foto: Wout van der Slikke

Zomersneeuw

FLORON
10-JUN-2009 - Terwijl we in deze tijd van het jaar al richting zomer gaan, treffen we hier en daar winterse taferelen aan. Een zee van wit pluis bedekt de wegberm als een aardige laag sneeuw. Wie rondspeurt zal het pluis al gauw herleiden tot de populieren in de directe omgeving

Bericht uitgegeven door FLORON op woensdag 10 juni 2009

Terwijl we in deze tijd van het jaar al richting zomer gaan, treffen we hier en daar winterse taferelen aan. Een zee van wit pluis bedekt de wegberm als een aardige laag sneeuw. Wie rondspeurt zal het pluis al gauw herleiden tot de populieren in de directe omgeving.

 
 
 
Populieren zijn windverspreiders. Het vruchtpluis voert de zaden tot in de ruime omgeving, maar rond de bron hoopt het populierenpluis zich op.Toch zie je niet overal pluis waar populieren staan. Dat is beter te begrijpen als je weet dat populieren tweehuizig zijn. Je hebt mannelijke en vrouwelijke bomen en vanzelfsprekend produceren alleen de laatste het vruchtpluis. De mannelijke bomen genieten daarom vaak de voorkeur bij aanplant, want sneeuw is leuk, maar soms ook lastig. Regen lost dat probleem snel op, zoals we afgelopen dagen konden zien. Net als bij echte sneeuw. Jammer.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tekst en foto's: Wout van der Slikke, FLORON