steenrode orchis gadget

Steenrode orchis: een nieuwe orchidee in Nederland

12-JUN-2009 - Vorig jaar ontdekte de Werkgroep Europese Orchideeën (WEO) de eerste steenrode orchis in Nederland. Tot die tijd werd gedacht dat deze plant alleen op de Britse eilanden voorkwam. Na een oproep op het forum van WEO blijkt de plant meer groeiplaatsen te hebben in het Nederlands kustgebied. Op sommige plekken staan wel honderden exemplaren bij elkaar!

Bericht uitgegeven door de Werkgroep Europese Orchideeën op vrijdag 12 juni 2009

Vorig jaar ontdekte de Werkgroep Europese Orchideeën (WEO) de eerste steenrode orchis in Nederland. Tot die tijd werd gedacht dat deze plant alleen op de Britse eilanden voorkwam. Na een oproep op het forum van WEO blijkt de plant meer groeiplaatsen te hebben in het Nederlands kustgebied. Op sommige plekken staan wel honderden exemplaren bij elkaar!

De steenrode orchis (Dactylorhiza incarnata subsp. coccinea) is een ondersoort van de vleeskleurige orchis. Deze ondersoort werd vorig jaar ontdekt door één van de leden van de Werkgroep Europese Orchideeën (WEO) van de KNNV. Naar aanleiding van deze vondst is er een oproep geplaatst op het forum van de WEO. Dit jaar meldden diverse mensen hier dat ze de plant ook hadden gevonden. In het kustgebied blijken meerdere groeiplaatsen te zijn met vele planten. Nader onderzoek wijst uit dat de plant al sinds 2001 -en mogelijk een aantal jaren daarvoor- in ons land voorkomt. De vondsten in Nederland zijn de eerste meldingen op het vasteland van Europa.

De steenrode orchis onderscheidt zich van de vleeskleurige orchis onder andere door de dieprode kleur van de bloemen en de latere bloeitijd. Omdat de vleeskleurige orchis (net als alle andere handekenskruiden) erg variabel is, zijn de verschillende ondersoorten voor leken én kenners vaak moeilijk uit elkaar te houden. Dit is ook mogelijk de reden dat het voorkomen van de steenrode orchis in ons land nog niet eerder onderkend was.

Meer informatie: www.europese-orchideeen.nl

Tekst: Ed van Wijngaarden en Martin van den Hoorn, Werkgroep Europese Orchideeën
Foto’s: Ed van Wijngaarden