Kleinst waterhoen, wikipedia, GNU Free Documentation License

Klein, kleiner, kleinst (waterhoen)

Sovon Vogelonderzoek Nederland
23-JUN-2009 - Ieder voorjaar heeft wel zijn bijzondere vogels en vogelmomenten waar jaren later nog over gesproken wordt. Zo ook dit jaar. In de Groene Jonker, een klein natuurontwikkelingsgebied in de buurt van Zevenhoven (Zuid-Holland) duikt de ene na de andere zeldzame vogel op. Al eerder meldden we op natuurbericht.nl dat de porseleinhoen er gezien was; nu zitten er al een aantal dagen tenminste twee maar misschien wel drie of vier kleinst waterhoenders.

Bericht uitgegeven door SOVON op dinsdag 23 juni 2009

Ieder voorjaar heeft wel zijn bijzondere vogels en vogelmomenten waar jaren later nog over gesproken wordt. Zo ook dit jaar. In de Groene Jonker, een klein natuurontwikkelingsgebied in de buurt van Zevenhoven (Zuid-Holland) duikt de ene na de andere zeldzame vogel op. Al eerder meldden we op natuurbericht.nl dat de porseleinhoen er gezien was; nu zitten er al een aantal dagen tenminste twee maar misschien wel drie of vier kleinst waterhoenders.

Het kleinst waterhoen (Porzana pusilla), de naam zegt het al, is de allerkleinste ral die in Nederland voorkomt. Van kop tot staart slechts 16 tot 18 centimeter. Het is een zeer onopvallende nachtbraker die heel af en toe (niet eens jaarlijks) is ons land wordt gehoord. Gehoord, want het zien van deze klein ral is eigenlijk uitgesloten, omdat het nachtvogels zijn. Daar is dit jaar verandering in gekomen, want een paartje laat zich soms van heel dichtbij en ook nog eens midden op de dag zien. Dit is wel erg bijzonder. Zo bijzonder dat er al vele tientallen mensen (vaak behangen met fototoestellen en videocamera's) naar de Groene Jonker zijn getogen om ook een glimp op te vangen. Natuurmonumenten, de beherende instantie, heeft wijselijk besloten om een koord te spannen, zodat de vogels toch nog een beetje privacy hebben. Het verzoek is dan ook aan iedereen om zich aan de regels te houden en op het pad te blijven. Vanaf daar zijn ze ook prima te zien. Wie weet kunnen we dan binnenkort een paar van die kleine zwarte donsjongen verwelkomen.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Jason Girvan, GNU Free Documentation License