Bijenorchis 'bicolor' close up

Zeldzame bijenorchisvariëteit breidt zich uit

3-JUL-2009 - Vorig jaar vonden een lid van de Werkgroep Europese Orchideeën en een boswachter de bijenorchisvariëteit ‘bicolor’ voor het eerst in de duinen van West-Nederland. Inspectie van de populatie in 2009 laat een sterke uitbreiding zien: er staan nu wel meer dan 20 planten. De WEO houdt de ontwikkeling van de populatie nauwlettend in de gaten.

Bericht uitgegeven door de Werkgroep Europese Orchideeën van de KNNV op vrijdag 3 juli 2009

Vorig jaar vonden een lid van de Werkgroep Europese Orchideeën en een boswachter de bijenorchisvariëteit ‘bicolor’ voor het eerst in de duinen van West-Nederland. Inspectie van de populatie in 2009 laat een sterke uitbreiding zien: er staan nu wel meer dan 20 planten. De WEO houdt de ontwikkeling van de populatie nauwlettend in de gaten.

De bijenorchis behoort tot het geslacht Ophrys, een van de meest intrigerende orchideeëngroepen. Het bijzondere van de Ophryssen is dat de bloemen bestoven worden door mannetjesbijen of -wespen die proberen met de bloemen te paren. De bijenorchis is één van de twee Ophrys-soorten die regelmatig in ons land worden aangetroffen, en het is de enige zelfbestuivende soort. Omdat de bijenorchis zelfbestuivend is, ondervindt hij geen selectiedruk van bestuivers. Hierdoor komt het regelmatig voor dat er speciaal gekleurde of gevormde exemplaren worden gevonden. De variëteit ‘bicolor’ onderscheidt zich van de gewone bijenorchis door de ongetekende twee kleurige lip.

 


Zie ook het bericht Bijenorchis in blad en bloei uitgegeven door FLORON op 1 juli jongstleden. Op de foto's uit beide berichten is ook goed het verschil tussen de variëteit ‘bicolor’ en de gewone bijenorchis te zien.

Meer informatie: www.europese-orchideeen.nl

Tekst: Jos Lammers en Martin van den Hoorn, Werkgroep Europese Orchideeën van de KNNV
Foto’s: Karel Kreutz