Levendbarende hagedis juveniel

Jonge levendbarende hagedissen vroeg dit jaar

Stichting RAVON
9-JUL-2009 - Op vrijdag 3 juli werd in Noord-Brabant de eerste juveniele levendbarende hagedis gezien! De volgende dag werden in een ander gebied, maar ook in Noord-Brabant, twee jonge levendbarende hagedisjes gezien. Dat is erg vroeg. Meestal worden de jongen van deze soort tussen eind juli en begin augustus pas gezien.

Bericht uitgegeven door RAVON op donderdag 9 juli 2009

Op vrijdag 3 juli werd in Noord-Brabant de eerste juveniele levendbarende hagedis gezien! De volgende dag werden in een ander gebied, ook in Noord-Brabant, twee jonge levendbarende hagedisjes gezien. Dat is erg vroeg. Meestal worden de jongen van deze soort tussen eind juli en begin augustus pas gezien.

De levendbarende hagedis leeft bij voorkeur op enigszins vochtige heide of heide met vennen en in structuurrijke weg- en spoorbermen en ruigten. In Zeeland en op Terschelling komt hij echter ook voor in de duinen. De levendbarende hagedis legt geen eieren maar brengt haar jongen levend ter wereld. De vrouwtjes broeden de eieren als het ware uit in het moederlichaam.

Het gaat op dit moment helaas niet goed met de levendbarende hagedis in Nederland. Deze soort zal dan ook zeer waarschijnlijk op de nieuwe Rode lijst staan, die deze maand verwacht wordt.

Tekst: Arnold van Rijsewijk, RAVON
Foto juveniele levendbarende hagedis: Annemarie van Diepenbeek, RAVON